IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фармацевти: ЕК не ни упреква за принципа "Един фармацевт-една аптека"

Собствеността на аптеките е запазено право само на фармацевтите в редица други страни на ЕС

14:21 | 19.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Фармацевти: ЕК не ни упреква за принципа "Един фармацевт-една аптека"
Европейската комисия не е предприела никакви наказателни мерки срещу нашата страна заради предвидения в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина модел на собственост върху аптеките, според който само магистър фармацевти могат да откриват аптеки, и то по една, съобщават от Българския фармацевтичен съюз, който твърдо поддържа позицията „Един фармацевт – една аптека“. Посоченото е потвърдено от Министерството по европейските въпроси в писмо до Българския фармацевтичен съюз, като проверката е направена по молба на фармацевтите.

По време на обсъждането на закона в Народното събрание имаше оживени дебати относно това дали само магистър-фармацевти могат да бъдат собственици на аптеки. Предложенията аптеки да могат да притежават и лекари или да няма ограничения не бяха приети.

От Българския фармацевтичен съюз припомнят, че законът е приет през април 2007 г. и в публикуваните след това мониторингови доклади на ЕК няма отправени забележки към България срещу въвеждането на модела „един фармацевт – една аптека” на собственост върху аптеките.

Повод за запитването са били някои спекулации за евентуална наказателна процедура от страна на ЕК, каквато е заведена преди две години срещу Италия, като решението на Европейския съд се очаква през 2009 г., поясняват от съюза.

В подкрепа на Италия обаче са се обявили редица европейски страни като Гърция, Австрия, Испания, Франция и Латвия, сочи справка на Министерството по европейските въпроси.

В писмо до българските си колеги председателят на Италианския фармацевтичен съюз Джакомо Леопарди е изразил своята подкрепа за въвеждането на принципа „един фармацевт – една аптека” в България. По думите му най-добрият начин за гарантиране на най-висока степен на здравна защита на гражданите е съвместяването в една личност на собствеността и професионалната отговорност, което прави възможно търсенето на отговорност от фармацевта-собственик, който в случай на сериозни пропуски може да бъде наказван и евентуално напълно да загуби аптеката си. Според Джакомо Леопарди основната задача на аптеките е да насърчават разумната и правилна употреба на лекарства, а не да увеличават максимално продажбите си.

Собственикът да е магистър-фармацевт е необходимо условие за упражняване на професията напълно самостоятелно и безпристрастно, смятат италианските фармацевти. Собствеността на аптеките е запазено право само на фармацевтите в следните страни-членки на Европейския съюз: Австрия, Кипър, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Латвия, Люксембург, Словения и Испания.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:51 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още