IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 19 февруари

08:00 | 19.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 19 февруари

Бургас ще търси помощ от Брюксел срещу петролопровода

в. Дневник

Зам.-кметът по екологията на Бургас Ивелина Василева в понеделник отпътува за Брюксел, където ще запознае Европейската комисия с резултатите от местния референдум за петролопровода до Александруполис.
Общо 27.09% от жителите на общината, или 51 225 души са участвали в допитването и 49 552 от тях са гласували против изграждането на тръбата. Допитването обаче е невалидно заради ниската активност.

Кредитната криза проваля "Тракия"

в. Стандарт

Световната кредитна криза е на път да провали сделката за родната магистрала "Тракия". Заради високите финансови рискове българо-португалският консорциум среща трудности при намирането на пари за строителство на аутобана. До две седмици ще питам концесионерите докъде са стигнали преговорите за осигуряването на кредит. Това обяви строителният министър Асен Гагаузов, който на 16 януари подписа втори анекс към контракта с "Магистрала Тракия" АД. На португалците бе даден срок от 120 дни да намерят пари за доизграждането на пътя от София до Бургас. За евентуални кредитори се спрягаха португалската банка "Ешпириту Санто", "Кредит Суис фърст Бостън" и швейцарската "Ю Би ЕС".

Бизнесът ще съфинансира приложни научни проекти

в. Дневник

Бизнесът ще съфинансира между 25 и 50% от стойността на приложните проекти, одобрени от държавния фонд "Научни изследвания". Това съобщи председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Иво Прокопиев след среща с министъра на образованието Даниел Вълчев. Парите ще се отпускат за проекти, които реално ще подпомогнат икономиката. Имаме нужда от малката стъпка във финансирането на науката, която ще даде голямата качествена разлика в производството, обясни Прокопиев. Тази година фонд "Научни изследвания" ще разпредели 60 млн. лв. за проекти. Приоритет ще са разработките в областта на алтернативните енергийни източници и енергоспестяващи технологии, биотехнологиите и хранително-вкусовата промишленост, информационните технологии, екологията и запазването на културната и националната идентичност.

157 починали на работното място за година

в. Новинар

Над 3700 души са пострадали на работното си място през изминалата година, показват данните на Националния осигурителен институт (НОИ), които бяха представени вчера от КНСБ. Хората, които са починали по време на работа или на път към и от работното си място, са 157. Причина за големия брой загинали и пострадали е в това, че някои от работодателите не спазват изискванията на Закона за здравословни и безопасни условия на труд. Фрмите прилагат закона само за да не ги санкционират при проверка, заяви Ивайло Узунов, председател на синдиката на икономистите и одиторите към КНСБ. По тази причина от профсъюза предлагат в колективните трудови договори да бъде включен и текст за извършване на одит за безопасните условия на труд.

Савин Ковачев: Хотелите на плажа трябва да се съборят

в. Дневник

Хотели, които са построени на плажа или са заели част от него, трябва да бъдат събаряни, заяви във Варна зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Савин Ковачев. По думите му обаче това може да стане единствено, ако всички институции си свършат работата. Необходимо е Регионалната дирекция национален строителен контрол (РДНСК) да констатира наличието на такива хотели и да има смелостта да издаде акт за премахването им, коментира Ковачев. По думите му, съдът трябва да има доблестта да потвърди този акт, както и да има орган, който да осигури безопасното събаряне на незаконния хотел. Процедурите по премахването на подобни обекти е започнали през 2002-2003 г., но голяма част от актовете са в съда. В момента имаме десетки дела за обекти, които частично попадат на плажната ивица или зад нея, допълни той.

Столицата бърза да продаде апетитен имот

в. Сега

Към финансовите проблеми на източвания столичен завод "Трамкар" могат да се прибавят и други - местенето му на друг терен заедно с цялата налична техника. Заводът се занимава с ремонт на трамваи и с производство на тролеи. Съветници от всички цветове обаче отново са настояли общината да го премести на друго място и да продаде заемания от него апетитен терен от 44 декара в центъра на бул. "Цар Борис III".

Община Бургас подгони банката на Ковачки

в. Сега

Кметът на Бургас Димитър Николов даде вчера ултимативен едноседмичен срок на Общинска банка да опразни помещенията, които заема в сградата на общинската администрация. "Те са настанени там абсолютно незаконно и нямам въобще обяснение как прокуратурата досега не се е намесила, за да ги изведе", обясни Николов. Той каза, че законът забранява на частни фирми да развиват бизнес в сгради, които са публична общинска собственост.
Общинска банка, чийто контролен пакет акции в момента държи бизнесменът Христо Ковачки, бе настанена в бургаската община със заповед на бившия кмет Йоан Костадинов преди повече от 4 г.

Затвор за незаконна търговия със скрап

в. Стандарт

От 1 до 3 г. затвор за незаконна търговия с метални отпадъци предлагат от Българската асоциация по рециклиране. Така да се наказват нелицензираните търговци, искат от бранша. В България има около 3500 лицензирани пункта за изкупуване на метални отпадъци и близо 870 законно опериращи фирми, отбелязват от асоциацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още