IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Започна дело срещу бивш подуправител на БНБ за престъпление по служба

според прокуратурата с действията си Емилия Миланова е иззела функциите на съда

16:17 | 18.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Започна дело срещу бивш подуправител на БНБ за престъпление по служба
Софийският градски съд даде ход на делото срещу бившия подуправител на Българската народна банка Емилия Миланова, съобщи БТА. Тя е обвинена в престъпление по служба, като според прокуратурата с действията си Миланова е иззела функциите на съда.

В обвинителния акт се казва, че Миланова се е разпоредила в свои решения от 3 ноември 1997 г. и 11 ноември 1997 г. от сметките на "Добруджанска търговска банка" и "Капиталбанк" да бъдат извадени средства, преведени с цел увеличаването на техните капитали. Мотивът на Миланова е бил, че въпросните средства са били отпуснати от частните акционери в двете банки - "Кембароу ММ5" и "Фърст файненшъл", за погасяване на текущи дългове към други финансови институции.

След съдебното заседание обаче адвокатът на "Кембароу ММ5" Янчо Янков обясни, че внесените близо 9 млрд. неденоминирани лева от фирмата-акционер на сметката на "Добруджанска търговска банка" са имали единствената цел да оздравят дейността на банката. Ако тези пари бяха внесени за изплащането на дългове, Миланова щеше да е права, но дори и тогава тя трябваше да изчака съдебно решение, преди да се произнася по случая, обясни още Янков.

По време на днешното заседание съдът отказа да конституира представителите на фирмите-акционери - "Кембъроу ММ5" и "Фърст Файненшъл", като частни обвинители. Според мотивите на магистратите по закон търговски дружества нямат право да участват в настоящото производство срещу Емилия Миланова.

Следващото заседание по делото бе насрочено за 20 май. Тогава пред съда ще бъдат разпитани 13-те вещи лица, изготвили финансовите експертизи по делото.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още