IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бертелсман: България на път да изгуби ориентация за бъдещите си задачи

Според фондацията напредъкът на страната ни е заплашен от нарастващия популизъм

13:53 | 18.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Бертелсман: България на път да изгуби ориентация за бъдещите си задачи

Нивото на развитие на демокрацията и пазарната икономика в България може да се оцени в международен мащаб като относително добро, но в сравнение с непосредствените й съседи в момента то е средно. До този извод стига публикуваният днес в Берлин трансформационен индекс на немската фондация „Бертелсман”, изготвен въз основа на сравнително изследване, в което са включени 125 държави в преход.

В изготвената класация за нивото на развитие България заема 15-то място, като по отношение на политическия мениджмънт дори е поставена на 13-то място. Повечето от новите членки на ЕС и развиващи се страни като Корея, Чили или Уругвай получават по-добра оценка.

Ето защо за българското правителство най-важната задача в момента е да възстанови доверието на обществото във водената от него политика и да се профилира като надежден партньор в Европейския съюз, смятат от фондацията. Като нова страна членка на ЕС в момента България е изложена на опасност да изгуби от погледа си бъдещите политически задачи и да не действа достатъчно интензивно. Въпреки постигнатия напредък в политиката и икономиката през изминалите години необходимостта от реформи в страната е все още много голяма. В сравнение с конкурентите си от Източна Европа България не би достигнала позиция над средното ниво, ако не предприеме съответните действия.

Според трансформационния индекс България е най-бедната държава членка на ЕС. Основната задача на правителството ще бъде да се промени това състояние и да се запази стабилния растеж. Трансформационният индекс на фондация „Бертелсман” препоръчва премахването на бюрократичните пречки, най-вече на трудовия пазар, с цел повишаване на инвестиционната готовност на чуждестранните фирми, които играят съществена роля за икономическия напредък на България.

Във вътрешнополитически план се отбелязват нарастващ национализъм и популизъм, както и формиране на все по-силна неприязън към малцинствата. Тези процеси застрашават политиката на етническа интеграция, която досега се приемаше като успешен модел. По тази причина правителството в София трябва да засили действията си тъкмо в тази област, като се има предвид и предстоящите преговори за разширяване на Европейския съюз. Поради геополитическото си положение България би могла да играе важна стабилизираща роля като „адвокат” на своите съседи и посредник по въпросите, свързани със статута на Косово.

Процесите на развитие в България не са изключение в Европа. „Източна и Югоизточна Европа през последните две години се характеризираха с още по-силна консолидация на демокрацията и пазарната икономика. В някои източноевропейски страни обаче тази тенденция беше съпътствана от нарастване на политическата поляризация и укрепване на популистките партии. В правителствата на Полша и Словакия например участваха представители на дяснопопулистки и радикални партии. Техният безкомпромисен стил на управление, най-вече в Полша, доведе до влошаване на оценките относно качеството на демократичното развитие. В Унгария се втвърдиха политическите фронтове между правителството и опозицията, а в Словения работата на правителството се характеризираше с подход на конфронтация“, се казва в доклада на „Бертелсман”.

Същевременно процесът на икономическа трансформация в Източна и Югоизточна Европа се оценява като намиращ се в доста напреднала фаза. Въпреки това между отделните страни продължават да съществуват големи разлики по отношение нивото на доходите и степента на социално неравенство. Особено в бедните страни от Югоизточна Европа са силно изразени и структурно затвърдени социалната изолация, бедността и проблемите в здравеопазването и образованието. Босна и Херцеговина е на последно място в групата, която иначе е на ниво над средното в световен мащаб. По отношение качеството на икономическата си система първенецът Чехия има съвсем малка преднина пред Естония и Словения.

Източна и Югоизточна Европа се отличават от другите региони в света с перспективата си за членство в ЕС като важен стимул в процеса на политически и икономически реформи. Не на последно място, поради относително високото образователно равнище, сравнително слабо изразените социални противоречия и активното гражданско общество, Източна и Югоизточна Европа е най-успешният регион в преход в света, се подчертава в доклада.

Немската фондация „Бертелсман”, която е изготвила доклада, е учредена през 1977 година от немския медиен предприемач Райнхард Мон. Фондацията се ангажира с каузи в сферата на международното разбирателство, образованието, икономиката, социалната защита и здравеопазването и насърчава мирното съжителство на различните култури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още