IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 16 февруари

Пловдив си поиска цигарената фабрика, която шефовете на "Булгартабак" искат да закрият

10:30 | 16.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 16 февруари

Пловдив поиска “Булгартабак”

в. Стандарт

Пловдив си поиска цигарената фабрика, която шефовете на "Булгартабак" искат да закрият. Държавата да прехвърли собствеността си на общината, предложи вчера кметът на града Славчо Атанасов на икономическия министър Петър Димитров на среща под тепетата. Щом за държавата е трудно да запази фабриката, нека да ни прехвърли безвъзмездно своя 80-процентен дял. За нас е важно предприятието да работи, защото иначе над 300 семейства остават без препитание, коментира Славчо Атанасов. Още днес той ще поиска свикване на извънредна сесия на общинския съвет за оформяне на предложението до Министерския съвет.

Започват съкращения във фонд "Пътна инфраструктура"

в. Новинар

Около 15 на сто от работещите във фонд "Републиканска пътна инфраструктура" ще бъдат съкратени. Това е обило обсъждано вчера на заседание на ръководството, научи "Новинар". Планираните в Закона за бюджета съкращения в администрацията за 2008 г. бяха 12%, но е възможно бройката на работниците във фонда да бъде отрязана допълнително.

Шефовете на фонда са обсъждали и дали за преминаване по магистралите да се плащат тол-такси или винетки. Преди време строителният министър Асен Гагаузов обяви, че се обмисля вариант винетките да отпаднат от догодина. Със сигурност обаче дублиране на таксите няма да има - шофьорите ще се движат или с винетка, или с тол-такса.

Очаква се ново поскъпване на олиото

в. Новинар

Рекордното поскъпване на слънчогледа ще доведе до ново поскъпване на олиото, прогнозират борсови експерти. В момента на стоковата борса в Пловдив маслодайният слънчоглед се продава по 1120 лв. за тон без ДДС, което е със 170 лв. повече спрямо предходната седмица. Според производителите на растителни масла цената му се увеличава, защото огромна част от българската продукция се изнася за Турция.

В момента цената на олиото по магазините в столицата е около 3 лева за литър, но се очаква да поскъпне с около 10-15 ст. за литър. На едро българското олио се продава по 2,55 -2,60 лв. за литър, а вносното е по 2,84-2,89 лв. Очаква се през следващите месеци на нашия пазар да бъде внесено от съседни страни олио на по-ниска цена, произведено от рапица и други маслодайни култури, което ще конкурира обикновеното олио.

Временният шеф на хазарта неусетно станал титуляр

в. Сега

Министърът на финансите е анулирал конкурса за председател на Държавната комисия по хазарта и е назначил на поста Димитър Терзиев, който повече от година бе временен началник. Това обяви самият Пламен Орешарски в парламента вчера.

След като през май 2006 г. тогавашният шеф на ДКХ Георги Петров бе пенсиониран, Орешарски реши да направи конкурс за мястото. Явиха се 12 кандидати, между които самият временен председател Терзиев, бившата началничка на държавното тото Ирена Кръстева (смятана за човек на ДПС), бившият говорител на ЦИК Александър Александров (от БСП) и др. През септември 2006 г. на финалната права останаха 7 претенденти, но победител така и не бе обявен.

Орешарски обясни, че тъй като никой от участниците не защитил убедително концепцията си, решил да назначи временния председател за титуляр на срочен договор. Терзиев се справя добре с работата си, допълни министърът.



Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още