IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Орешарски: България не е застрашена от икономическа криза

С интегрирането в икономиката на ЕС влиянията са взаимни и евентуални нарушения в ликвидността може да се очакват и у нас

13:51 | 15.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Орешарски: България не е застрашена от икономическа криза
Не сме застрашени от криза в България, внимателно следим развитието на външната икономическа ситуация, защото България вече не е тази изолирана система, каквато беше в миналото. Това каза министърът на финансите Пламен Орешарски в отговор на депутатски въпрос дали се очаква икономическа криза у нас, цитиран от БТА.

Безспорно с интегрирането в икономиката на ЕС влиянията са взаимни и евентуални нарушения в ликвидността може да се очакват и у нас, отбеляза министър Орешарски. "Позицията на българското правителство е изключително силна като фискални резерви и текуща бюджетна позиция, банковият сектор също е доста стабилен", допълни той.

Дефицитът по текущата сметка е сериозен въпрос, той основно идва от дефицита на външната търговия, отбеляза финансовият министър. По думите на Орешарски това е тенденция, която пряко е започнала да се акумулира след началото на икономическите реформи от 1997 г. у нас.

До този момент благодарение на чуждите инвестиции, на по-високите темпове на растеж, както и на изпреварващия ръст на доходите, дефицитът по текущата сметка продължава да расте, посочи министър Орешарски. Той съобщи, че за миналата година предварителните данни сочат 20,5 на сто дефицит по текущата сметка, който е съвпаднал с предварителните очаквания.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още