IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Брюксел отрече да е оказвал натиск за затварянето на безмитните магазини

В същото време ЕК ни похвали за мярката, която според комисията е положителен сигнал за мерките срещу корупцията

17:51 | 14.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Брюксел отрече да е оказвал натиск за затварянето на безмитните магазини

Не сме упражнявали никакъв натиск върху българското правителство да затваря безмитни магазини и бензиностанции. Това, което казахме, е, че правителството трябва да се занимае с проблема, свързан с местната корупция. Това заяви днес говорителят на Европейската комисия Марк Грей, цитиран от БТА, в отговор на въпросите дали е прецедент затварянето на безмитните магазини и бензиностанции по българските граници и не упражнява ли Европейската комисия политически натиск върху българското правителство това да стане.

В неотдавнашния „междинен“ доклад по вътрешните работи и правосъдието в България подчертахме проблема с безмитните магазини и бензиностанции в страната, които са източник на корупция на местно равнище, отговори Грей на днешната редовна среща на журналисти с пресслужбата на Европейската комисия.

В края на миналата седмица управляващата коалиция в България взе решението, че най-добрият начин да се действа по проблема с безмитните магазини и бензиностанции е те да бъдат затворени. Приветстваме тази стъпка, предприета от правителството. Приемаме я като сериозен положителен сигнал за начина, по който българският министър-председател се отнася към този и подобни проблеми, добави Марк Грей.

Затварянето на такива магазини не е прецедент, но все пак българският случай е по-специфичен, добави той, без да дава повече подробности.

Европейската комисия публикува днес предложение, насочено срещу „данъчните измами и за премахване на някои ненужни данъчни пречки пред движението на безмитни стоки вътре в Европейския съюз“.

Предложението се прави, за да бъде променена директивата на Европейската комисия за движението на безмитни стоки като алкохолни напитки, тютюневи изделия и минерални масла из страните от в Европейския съюз. Крайната цел е да бъде създадена необходимата законова основа за изграждане на компютъризирана система за контрол върху движението на безмитни стоки в Европейския съюз, за които не са платени данъци.

Системата трябва да започне да действа през април 2009 г.

Европейската комисия и страните от съюза са изпълнени с решимост да се борят срещу измамите. Използването на електронна система за обмен на данни по движението на безмитните стоки ще помогне много силно в тази борба, като ще даде възможност да се извършват по-добре насочени проверки“, заяви комисарят Ласло Ковач, отговарящ за митническата и данъчната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още