IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

България ще настигне ЕС по иновации след 20 години

Според проучване, поръчано от ЕК, страната ни се нарежда сред наваксващите в областта на иновациите

16:58 | 14.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
България ще настигне ЕС по иновации след 20 години
Ако настоящата тенденция България да напредва в областта на иновациите се запази, то тя ще настигне средното ниво в Европейския съюз в иновационната сфера след около 20 години, се казва в проучване, поръчано от Европейската комисия.

Изследването поставя страната ни в групата на наваксващите що се отнася до иновациите, като в тази група влизат още Полша, Румъния, Гърция, Унгария, Литва, Малта, Латвия и Словакия.

В проучването на намиращия се в Маастрихт Център за икономически и социални изследвания за състоянието на иновациите в света, които са важен фактор за икономическото развитие, за България се посочва, че цялостното представяне на страната в тази област е „под средното за Европейския съюз“.

За водещи страни в Европейския съюз в областта на иновациите се посочват Швеция, Финландия, Дания, Германия и Великобритания.

В световен мащаб сред най-иновационните страни са още Израел, Япония и САЩ. 

В рамките на ЕС докладът показва наличието на силен процес на сближаване, като в повечето от умерените новатори и догонващите страни се наблюдава подобрение, което е по-ускорено от средното.

Сравнението с показателите за САЩ показва, че преднината пред ЕС, въпреки че все още е съществена, постепенно намалява през последните пет години особено в области като инвестициите в информационни и комуникационни технологии (ИКТ), навлизане на широколентовите услуги, рисковия капитал на ранен стадий и международното патентоване. Равносметката обаче е по-отрицателна в областта на обществените разходи за научноизследователската и развойната дейност и износа на високотехнологични продукти, където САЩ водят убедително. 

Разликата между постиженията в областта на технологиите на ЕС и Япония също е намаляла, особено по отношение на броя на дипломираните в научно-техническите дисциплини и разпространението на широколентовите услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още