IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работниците от фабриката на Булгартабак в Стара Загора на протест в София

Тютюноработниците не са съгласни с намерението на Булгартабак да изтегли своите марки цигари, произвеждани във фабриката в Стара Загора

15:11 | 14.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Работниците от фабриката на Булгартабак в Стара Загора на протест в София
Общото събрание на работещите в "Слънце Стара загора-Табак" АД е приело решение за провеждане на протестни действия на 19 февруари пред сградата на Булгартабак холдинг АД и ресорното Министерство на икономиката и енергетиката. Това съобщи Владимир Вътев, председател на Независимия синдикат на тютюноработниците към КНСБ в дружеството, цитиран от БТА.

Тютюноработниците от Слънце не са съгласни с обявеното от холдинга намерение да изтегли своите марки цигари, произвеждани във фабриката в Стара Загора. Те продължават да настояват за спешна среща с ресорния министър Петър Димитров.

По думите им намерението да бъдат освободени от работа, като им се изплатят обезщетения, фактически означава ликвидация на предприятието. Те настояват за политическа гаранция, че фабриката няма да бъде закрита. В нея в момента работят 297 души.

Според синдикалистите цигарената фабрика в Стара Загора е печеливша, няма дългове и няма основания за закриването й. Печалбата на предприятието за миналата година е 3,2 млн. лв.

Цигарената фабрика в Стара Загора произвежда марките цигари Невада, Верея, Шипка, Арда, Кънтри и Хасково, които са в ниския ценови клас. Марките са собственост на холдинга, но са разработени от дъщерните дружества в него, заявиха още синдикалистите.

На пресконференция вчера от ръководството на Булгартабак холдинг обявиха, че са решили да отнемат на фабриките в Пловдив и Стара Загора лиценза за производството на марките цигари на холдинга, като обаче се запази лицензът на двете фабрики за производство на тютюневи изделия.

Въпреки несъгласието на синдикатите за прекратяване на работата на двете фабрики, от ръководството на холдинга твърдят, че няма друг вариант за успешна работа на компанията като цяло. По думите на изпълнителния директор Христо Лачев ако работят и четирите фабрики, то холдингът може да приключи настоящата година на загуба и да няма какво да се приватизира. Фабриките в Пловдив и Стара Загора завършват 2007 с прогнозна печалба от съответно 2,5 млн. и 3 млн. лв., но това е само защото към тях са били прехвърляни средства от двете печеливши предприятия – в София и Благоевград, каза още Лачев.

Свързани компании:

Слънце Стара Загора-Табак АД(SUN)

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още