IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отнемат лицензите за марките на Булгартабак в Пловдив и Стара Загора

Производството на марките се прехвърля в София и Благоевград, запазва се обаче правото на дружествата да произвеждат цигари с цел по-висока цена при продажба на дружествата

14:16 | 13.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Отнемат лицензите за марките на Булгартабак в Пловдив и Стара Загора

Ръководството на Булгартабак Холдинг взе решение след разговори със синдикатите на цигарените фабрики в Пловдив и Стара Загора да бъде незабавно отнет лицензът за производството на марките цигари на холдинга, които са общо шест на брой, като обаче се запази лицензът на двете фабрики за производство на тютюневи изделия. Това заяви председателят на Управителния съвет на Булгартабак Корнелия Нинова.

Взето е решение производството на въпросните марки цигари да се концентрират в другите две фабрики на холдинга – в София и Благоевград. Прехвърлянето на практика ще стане до 4-5 седмици. В двете фабрики в Пловдив и Стара Загора има още непродадени количества цигари, които ще се реализират през посочения период. 

Ръководството на Булгартабак е обсъждало със синдикатите и други две техни искания. Едното е за отнемане на юридическата самостоятелност на четирите дружества. Нинова коментира, че това по същество представлява национализация, така че не е възможно да се осъществи, с което са се съгласили и синдикатите.

Другият вариант, предложен от синдикатите, е бил обратен на посочения - всяка от четирите фабрики да има самостоятелност и собствен бизнес план. При разговорите обаче се е стигнало до извода, че по този начин фабриките ще се конкурират помежду си на българския пазар, което няма да е изгодно за никоя от тях и затова и този вариант е неприемлив.

За прекратяване на работата на фабриките в Стара Загора и Пловдив синдикатите не са дали съгласието си, но от ръководството на холдинга заявиха, че според тях няма друг вариант за успешна работа на компанията като цяло. 

Нинова посочи, че за да се измени стратегията на приватизация на Булгартабак съгласно новите реалности, са необходими поне осем месеца.

Ако работят и четирите фабрики, то холдингът може да приключи настоящата година на загуба и да няма какво да се приватизира, заяви, от своя страна, изпълнителният директор Христо Лачев.

По думите му фабриките в Пловдив и Стара Загора (произвеждащи Невада, Арда, ММ, Фемина и др.) завършват 2007 с прогнозна печалба от съответно 2,5 млн. и 3 млн. лв., но това е само защото са били прехвърляни средства от двете печеливши предприятия – в София и Благоевград, към посочените дружества.

В случай че работниците на фабриките в Пловдив и Стара Загора, които са общо към 600 човека, решат да напуснат или бъдат съкратени, холдингът има готовност да им изплати обезщетения, за което са заделени над 10 млн. лв., заяви Лачев. Решено е на всеки напуснал или съкратен работник или служител да бъде изплатена по една брутна работна заплата за всяка година, отработена в съответната цигарена фабрика, но не повече от 20 заплати. Средната работна заплата във фабриката в Пловдив е 900 лв., а в Стара Загора – 700 лв.

Делът на продукцията на Булгартабак за миналата година за българския пазар е 75 на сто както във финансово, така и в натурално изражение, каза още Лачев. От началото на годината този дял е около 70 на сто.

На въпрос на Investor.bg Лачев обясни, че холдингът има готовност да продаде двете фабрики при наличие на купувачи. Вече дори е проявен интерес от някои фирми, но не се знае дали той е насочен само към сградите на фабриките или към дейността им като цяло. Именно затова ръководството на холдинга запазва лиценза за производство на цигарени изделия на двете фабрики, за да могат при наличие на купувачи те да продължат да работят, както и за да може да бъдат продадени на по-висока цена, поясни Лачев.

Лицензът за производство на тютюневи изделия по принцип е безсрочен, обаче съответните контролни органи във всеки момент могат да направят проверка дали се спазват изискванията за поддържане на лиценза, каза още той.

 

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още