IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ежегодно ще информираме ЕК за потреблението на биогорива

На комисията ще бъде предоставена информация и за изпълнението на националните планове за действие по енергийна ефективност

12:17 | 13.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Ежегодно ще информираме ЕК за потреблението на биогорива
Страната ни ежегодно ще предоставя доклад на Европейската комисия за изпълнението на националните индикативни цели за насърчаване потреблението на биогорива, предвиждат приетите днес от правителството изменения в Наредбата за съдържанието, структурата, условията и реда за предоставяне на информация, предвидена в правото на ЕС в областта на енергетиката.

В докладите ще бъде предоставяна информация за насърчаване потреблението на биогорива и възобновяеми суровини, които да заменят дизела и бензина за превозните средства; за националните ресурси, които са отделени за производството на биомаса за енергийни цели извън транспорта; за общите продажби на гориво в транспорта и дяловете на биогоривата в тях, включително сравнението им по години.

На комисията ще бъде предоставена информация и за изпълнението на националните планове за действие по енергийна ефективност.

Днешното решение е свързано с приетото от ЕС решение през март миналата година до 2020 г. от възобновяеми източници да бъде произвеждана 20 на сто от енергията в общността, като минималният дял на биогоривата да е 10 на сто от общото потребление на бензин и дизел в транспорта. За България индикативната цел за тази година е делът на биогоривата в транспорта да бъде 2 на сто.

Правителството реши още да бъде удължен срокът на действие на Националната програма за управление на дейностите по отпадъците за периода 2003-2007 до края на 2008 чрез актуализация на плана за действие на програмата и през тази година. Един от приоритетите в плана за действие е ограничаване на количеството на отпадъците, предназначени за окончателно обезвреждане, чрез оползотворяването им и извличането на суровини и енергия от тях. Планът за действие по същество не съдържа предложения за нови инвестиции.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още