IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 13 февруари

07:53 | 13.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 13 февруари

БДЖ поряза “Кремиковци” заради дългове

в. Новинар

Български държавни железници (БДЖ) спират да превозват продукцията на металургичния завод “Кремиковци” в страната и извън нея. Това съобщи вчера изпълнителният директор на БДЖ Олег Петков след среща с представители на предприятието. Причината са високите задължения на завода към БДЖ, които са 24 млн. лв. Близо 30% от товарните превози на железницата са за и от комбината. Заради неизплатените дългове на дружеството могат да бъдат забавени заплатите и авансите в БДЖ, каза Петков.

Зърнената криза се задълбочава

в. Дневник

Половингодишните опити на правителството да осигури по-евтин внос на царевица и пшеница от Украйна пропаднаха, след като Киев отказа да увеличи квотата си за износ. Това ще доведе до още по-сериозен дефицит на пазара и ново задълбочаване на зърнената криза, прогнозираха фермери. Българските производители се надяваха на внос от 250 хил. тона евтина царевица от Украйна, за да попълнят дефицитите от фураж. Междуведомствената комисия към министерството на икономиката на Украйна обаче във вторник е отхвърлила предложението на президента на Украйна Виктор Юшченко и на министъра на земеделието Юрий Мелник квотата да бъде удвоена. Това стана само ден след като Мелник обеща на земеделския министър Нихат Кабил да иска специално увеличение на квотата за България.

Туризмът пред колапс заради прекомерно застрояване

в. Сега

Спешно да бъдат предприети законодателни мерки за ограничаване на строителството в курортите. За това призова вчера шефката на Държавната агенция по туризма (ДАТ) Анелия Крушкова след среща с депутатите от НДСВ. Тя бе поканена на редовното заседание на ПГ, за да представи националната стратегия за устойчиво развитие на туризма до 2013 г., утвърдена от съвета на коалицията в Хисаря миналия уикенд. Крушкова предупреди, че ако спешно не бъдат предприети мерки срещу хаотичното застрояване, туризмът ще изпадне в колапс. В някои населени места като Несебър, Банско, Пампорово и Северното Черноморие дори трябвало да се въведе забрана за строежи. Само в община Несебър имало 326 000 легла от общо 500 000 в цялата страна.

Синдикати настояват за оставки в „Булгартабак”

в. Новинар

Синдикати от „Подкрепа” и КНСБ поискаха оставките на Управителния и Надзорния съвет на „Булгартабак холдинг” заради заявеното от тях намерене да затворят до няколко седмици двете си фабрики в Стара Загора и Пловдив. Синдикатите обаче твърдят, че тези предприятия са печеливши. Според тях фабриката в Стара Загора има печалба от 3,2 млн. лв. за миналата година. Ако бъде затворено предприятието, 300 души ще останат без работа.

Испанската "Барсело" ще има трети хотел в България

в. Дневник

Испанската хотелска верига "Барсело" (Barcelo), която стъпи на българския пазар през 2005 г., ще управлява трети хотел в страната, съобщиха от компанията. Новият обект ще се намира в Приморско, ще се казва "Барсело Приморско бийч" и ще заработи през юни тази година. Така испанската компания ще има вече два морски обекта и един градски. "Барсело" е една от големите испански вериги за управление на хотели в различни сегменти. Първият й обект е в София - хотел "Феста Барсело", който се намира на бул. "България".

Избира се компания за поддръжката на кадастъра на три града

в. Дневник

Министерството на земеделието търси кой да поддържа кадастралните карти на три града. Обявата е публикувана на сайта на Агенцията за обществени поръчки. Задачата е разделена на три позиции за градовете Ихтиман, Пирдоп и Етрополе, като срокът за изпълнение е 3 години. За тях може да се кандидатства както заедно, така и поотделно. Гаранцията за участие в процедурата е 500 лв. за една позиция, а ако се подават документи и за трите, тя е 1500 лв., като по закон тази сума може да бъде до 1% от стойността на поръчката. Гаранцията за изпълнение е 2 хил. лв.

Бургаските заводи се местят в Айтос

в. Стандарт

Няколко бургаски завода изнасят производствата си в Айтос. Собствениците им вече водят преговори с кмета на Айтос Евгени Врабчев. Първите предприятия, които ще преместят производствените си бази извън Бургас, са кабелният завод "Елкабел" и предприятието за химикалки "Хемус Марк", съобщиха от общинската администрация. Собствениците им са решили да преместят заводите заради новия устройствен план на Бургас. В него се предвижда сегашната промишлена зона "Север", в която се намират "Елкабел" и "Хемус Марк", да бъде отредена за жилищно строителство и офис сгради. Вероятно оттам ще бъдат преместени и шоколадовата фабрика "Победа", и маслената рафинерия "Камбана". Преговорите с "Елкабел" и "Хемус" са в напреднала фаза, заяви кметът на Айтос Евгени Врабчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още