IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Създават национален център за иновации с американски технологии

Той ще бъде място за създаване на иновативни решения, приложни изследвания и разработки в индустрията на информационните технологии и комуникациите (ИКТ) и внедряването им чрез средствата на микроелектрониката

16:25 | 11.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Създават национален център за иновации с американски технологии
Национален център за развитие на информационни и комуникационни технологии и микроелектроника ще бъде изграден от Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) на основата на американски технологии, съобщиха от ДАИТС.

Този въпрос е бил обсъден на разговор с представители на Американската академия на науките по време на официалното посещение на българската правителствена делегация в САЩ (26 януари-7 февруари), водена от председателя на ДАИТС Пламен Вачков. Разговори за проучване на възможности за сътрудничество в тази област са водени с IBM, CISCO, ESRI.

Националният център ще се оформи като място за създаването на иновативни решения, приложни изследвания и разработки в индустрията на информационните технологии и комуникациите (ИКТ) и внедряването им чрез средствата на микроелектрониката. Центърът ще бъде място за развитието на висококвалифицирани работни места в развойната дейност по интегрирани интелигентни мрежи, специални микропроцесорни и електронни устройства.
 
Българската делегация се е срещнала и с представители на департамента по ИКТ и Центъра за управление при кризи в градската администрация на Ню Йорк. Демонстрираните решения ще са от изключителна полза за българската страна по отношение на развитието на българския национален проект за единен телефон за спешни повиквания 112, свързан както с внедряването на съвременни инфраструктурни технологични и програмни решения, така и с необходимостта от промени в организацията на работа и координация на свързаните с него институции.

След срещите с бизнеса в Силиконовата долина са проведени посещения и разговори във високотехнологични американски фирми и различни звена на местната и централна администрация. Във Вашингтон домакини на делегацията са били директорът на направление Електронно правителство към правителствения офис за управление и бюджетиране, ръководителят на Комисията за сигурност към американския Сенат, Националната ИКТ администрация към департамента по търговия и развитие, американската Export-Import Bank, Американският институт за обучение по телекомуникации, Националният институт по стандартизация и технологии.

Дискутирани са били въпроси, свързани с политиките и стратегическото развитие на информационните и комуникационните технологии, внедряването на съвременни архитектурни технологични решения и стандарти при изграждането на електронното правителство и информационното общество.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още