IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Електроенергийна борса и нов закон за енергетиката иска бизнесът

За Investor.bg от НЕК коментираха, че функционирането на електроенергийна борса в България не би могло да стане по-рано от края на 2008

14:07 | 11.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Електроенергийна борса и нов закон за енергетиката иска бизнесът
Основните недостатъци на електроенергийния пазар в страната в момента са високата пазарна концентрация, различното ниво на енергийна ефективност на производителите и малката прозрачност при ценообразуването. Това каза на проведена днес дискусия в София на тема „Българският електроенергиен пазар - състояние и перспективи“ Люлин Радулов от Българската стопанска камара, представяйки доклада на камара по въпроса.

Основните предложения на бизнеса в тази връзка са да се създаде електроенергийна борса, без която не е възможна либерализацията на електроенергийния пазар, както и нов закон за енергетиката.

Съгласно директивите на ЕС не трябва да подлежат на регулация цените за пренос и разпределение на електроенергия, а за отпадане на регулирането на цените за крайните потребители е възможен преходен период, посочиха от БСК. Бизнесът също така иска и да отпадне регулирането на цените на производителите на електроенергия.

Въпреки че от страна на представители на металургични предприятия, присъстващи на дискусия, беше заявено, че цените на електричеството на индустрията са от най-ниските в Европа, те поискаха ДКЕВР поне половин година по-рано да задава ценовата рамка на електроенергията, за да могат самите фирми да правят прогнози на разходите си.
 
За Investor.bg от НЕК коментираха, че функционирането на електроенергийна борса в България, каквато е например в Румъния, не би могло да стане по-рано от края на тази година. Процесът би могъл да се ускори, ако електроенергийният системен оператор започне търговия на електроенергия за период от един час до два-три дни, а форуърдните и фючърсни сделки с електроенергия се осъществяват на стоковата борса.

Във връзка с последните поправки от 2006 г. в Закона за енергетика Радулов заяви, че позитивното в него е, че има защита на уязвимите потребители чрез регулиране на цените, но, от друга страна, крайните снабдители (ЕРП) купуват само от обществения доставчик (НЕК). „Положително е, че е прекратено изключителното право на НЕК за търговия извън страната, но пък може да се търгува само с остатъчните количества електроенергия след осигуряването с електроенергия на крайните снабдители“, каза още Люлин Радулов.

Според него друг плюс е, че регулирането на цените се ограничава само за тези за пренос, разпределение и за населението, „но пък може да има и по-голяма регулация, ако ДКЕВР прецени“.

Що се отнася до решението за създаването на електроенергиен холдинг, от БСК коментираха, че в него не би трябвало да влизат Булгаргаз и Мини Марица Изток.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още