IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 11 февруари

07:39 | 11.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 11 февруари
Банките тайно вдигат лихвите
в. Стандарт
 
Тайно и полека банките вдигнаха лихвите по кредитите през миналата седмица. Промените не са обявени официално нито в уебсайтовете на трезорите, нито чрез съобщения до медиите или с интернет поща. Даже самите клиенти научават новината едва при погасяване на поредната вноска или ако случайно решат специално да питат обслужващата институция.  Между 0,5 и 1,25 на сто са поскъпнали всички кредити, показа проверка на "Стандарт". По-голямо е увеличението при потребителските, ръстът при ипотечните засега е по-малък.
 Например при жилищен заем за 50 000 лева и срок на изплащане от 20 г., 1,5% поскъпване качва месечната вноска с цели 100 лева.
 
Фондът на Цветелина Бориславова ще инвестира 500 млн.евро до пет години
в. Дневник
 
Фондът на банкерката Цветелина Бориславова Си Ес Ай Еф (CSFI), основан през 2005 г., ще вложи близо половин милиард евро до пет години в четири основни направления - възобновяеми източници на енергия, промишленост, финансови услуги и имоти. Най-голямата част от вложенията ще са в енергийните проекти, които ще са и с най-дълъг срок на реализиране, съобщи главният изпълнителен директор на фонда Мартин Ганев. Цветелина Бориславова държи 99% във фонда, а останалите са на фондацията й "Кредо бонум".
 
Политиката на фонда е да участва в проектите си със стратегически партньори. До момента Си ЕС Ай Еф има активи за около 110 млн. евро. Дружеството ще осъществява проектите си със собствени и набрани средства и ще излиза от инвестициите си след между 4 и 7 години. Имаме сериозни намерения да развиваме ефективни проекти, които ще са от полза за българската икономика, обясни Ганев и добави, че едно от най-важните условия е да бъде намерена синергията с партньорите на фонда.
 
Един от проектите в сферата на недвижимите имоти е за изграждането на банково сити на "Цариградско шосе". То ще се намира на мястото на "Балканпрес" на терен от 25 дка, купен през миналата година. Комплексът ще се състои от четири сгради, специално предназначени да функционират като банкови офиси. Общата застроена площ ще е 100 хил. кв.м, строителството ще започне още тази година и ще завърши за около две години. Фондът вече има предварителни договорки с банки, които ще преместят централите си там, каза Ганев.
 
Пенсионни фондове искат да участват в инфраструктурни проекти
в. Дневник
 
Пенсионните фондове искат държавата да им позволи да участват във финансирането на големи инфраструктурни проекти. Ще се използват набраните средства в пенсионните схеми, парите ще си останат в страната, а осигурените ще получават сигурен доход. С тези аргументи дружества предлагат да им бъде позволена инвестиция в проекти като строежа на магистрали, тръбопроводи... промъкнаха се и предложения за АЕЦ "Белене" и петролопровода Бургас - Александруполис.
 
Темата ще бъде обсъдена на предстоящи срещи между представители на пенсионните дружества и на министерствата на финансите, на труда и социалната политика и на регионалното развитие, съобщи Никола Абаджиев, председател на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО). Преди около две седмици и от "Алианц България" изпратиха писмо до премиера Сергей Станишев, с което настояват за нормативни промени. Искането им е да се позволи на пенсионните фондове да инвестират до 15% от активите си в големи инфраструктурни проекти, одобрени от Министерския съвет. Темата се обсъжда в асоциацията на пенсионните дружества от години.
 
Акули в битка за порт Лом
в. Стандарт
 
Девет български и чуждестранни компании влизат в битка за концесията на порт Лом за 35 години, научи "Стандарт". Офертите им са от 600 до 1400 страници и ще бъдат отворени точно след седмица - на 18 февруари, в Министерството на транспорта. Сред акулите, наострили зъби за дунавското пристанище, са "Кремиковци", "Нове холдинг" на Васил Божков, енергийният бос Христо Ковачки, влязлата в съдружие с "Хамбург порт консултинг" "Прогрес М 2000", "Химимпорт", "Елаците мед", бившият директор на "Кремиковци" Валентин Захариев, гръцка и украинска компании. Задължителната инвестиция за първите 4 години е 30 млн. лв. Вложенията трябва да набъбнат до 66 млн. лв. през следващите години.
 
Пада монополът на здравната каса
в. Сега
 
Съветът на тройната коалиция взе решение за демонополизация на здравното осигуряване, без обаче да предвиди конкретни срокове или форми за реализацията й. Управляващите само го записаха в актуализираната си програма. Повече от 4 часа късно в събота участниците в съвета дискутирали бурно идеите на ДПС и част от БСП да се допуснат и частни здравни фондове в задължителното осигуряване. Но до общо решение не се стигнало, разказаха участници. Работна група, в която влизат Ивайло Калфин, Антония Първанова и Йордан Цонев, ще трябва да предложи конкретни мерки и решения. Вчера не стана ясно и дали ще има промяна в размера на здравната вноска, както и дали ще бъде въведен втори стълб на здравното осигуряване. Затова пък управляващите записаха, че болничната помощ трябва да се преструктурира съобразно изготвената здравна карта. Според запознати най-вероятно тя ще бъде задължителна
 
Гагаузов може да има проблеми и с голфа
в. Дневник
 
Според политици от мнозинството регионалният министър Асен Гагаузов е изпаднал в немилост пред премиера заради правителственото решение за създаване на компанията "Голф развитие", научи "Дневник" на сбирката в Хисаря. Според тях Сергей Станишев останал с впечатлението, че министърът внася решението в Министерския съвет в качеството си на шеф на създадената преди месеци работната група, като преди това го е съгласувал с всички участници в нея.
 
Още в петък - ден след решението, агенция "Фокус" разпространи съобщение от кабинета на министър-председателя, в което се казва, че Станишев "замразява идеята за държавното голф дружество, докато се разработи цялостна стратегия за туризма". По време на пресконференцията вчера в Хисаря той поясни, че решението е взето, без да има доклад от работната група. След като го обяви за приоритет, премиерът вчера заяви, че голф секторът "като цяло е полезен", но първо трябва да залегне в цялостната стратегия за туризма, след което да се определи какъв точно ще е ангажиментът на държавата в новото голф дружество.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още