IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 9 февруари

09:10 | 09.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 9 февруари

Бум на нови богаташи: Цял град с влогове над 50 бона
в. Стандарт

Българите скътали 18 млрд. лв. в банки, заможните предпочитат евро

Българите се замогват. Все повече хора държат големи суми в брой за черни дни. Близо 40 хил. депозита в банките ни са със суми над 50 хил. лв. Това е колкото населението на един малък град като Дупница например, сочи статистиката на БНБ за 2007 г. Общо по тези най-солидни спестявания са закътани 5,35 млрд. лв. Тези депозити са се увеличили с 60% през миналата година. Още близо 15 хил. влога са за суми между 40 хил. лв. и 50 хил. лв., което потвърждава, че все повече българи забогатяват.

В края на 2007 г. обемът на всички депозити на домакинствата достига 18,863 млрд. лв., сочат данните на БНБ. Годишният им ръст е 29,3%. Българинът определено предпочита да къта парите си в евро, показват данните на банките. Над половината от големите депозити са в единната валута - около 3,4 млрд. лв. само в депозитите над 50 хил. лв. В същата категория левовите влогове са почти наполовина като обем - 1,5 млрд. лв. Най-многобройни си остават влоговете с дребни суми до 1000 лв. Като бройка те са над 20 милиона, а общата им сума е малко над милиард лева. При тях преобладават левовите влогове.

Предприятията са скътали по банкови депозити 13,459 млрд. лв. При тях годишният темп на нарастване е 38,8%. Общият брой на депозитите в банките (на фирми и граждани) в края на декември достига 11,994 млн. броя, като годишният ръст е 9,7 на сто. Обемът на всички пари, спастрени в банките ни, е 32,323 млрд. лв., което представлява увеличение с 33,1% на годишна база.

“Пампорово” прави най-дългата ски мрежа
в. Стандарт

"Пампорово" ще се превърне в мястото с най-дълга мрежа от ски писти на Балканите. Предстои изграждане на две нови ски писти с обща дължина 7 км, инвестициите в които ще бъдат 13 млн. лв. Освен това ще се свържат ски пистите на Пампорово, Перелик и Чепеларе. Съществуващите ски писти са около 55 км. Предвижда се вдигане на ново вилно селище край село Стойките за около 40 млн. лв. В периода 2005-2007 г. за подобряването на ски инфраструктурата на курорта са вложени 10 млн. лв. Към момента лифтовете на курорта обслужват около 8600 души, а през 2007 г. е защитен проект за изграждане на нов лифт с дължина 3 км.


Държавата ще поеме част от осигуровките
в. Сега

Държавата да поеме част от социалните и здравните осигуровки, за да облекчи вноските на работниците и работодателите, предвижда проектът на актуализираната програма на правителството. Той ще бъде обсъден днес на заседание на коалиционния съвет на управляващите партии в Хисаря.

В момента общата осигурителна тежест е 32.5%. От 2008 г. минималният осигурителен доход е 240 лв., а максималният - 2000 лв. Тези 32.5% се делят между работодателя и работника в съотношение 60:40. Според депутати от левицата днес ще се обсъжда вариантът, при който делът на работника да падне от 40 на 30%, а държавата и работодателят да си поделят оставащите 70%. Принципът ще важи и за здравната осигуровка, обясниха леви депутати.

Бизнесът приветства идеята, защото ще повиши конкурентоспособността, ще изсветли икономиката и ще се привлекат чужди инвеститори. Според зам.-шефа на БСК Дикран Тебеян с намесата на държавата като осигурител облекчение ще има не само за работодателите, но и за наемния труд. Например ако осигуровката за един работник сега е 100 лв., той плаща 40 лв., а работодателят - 60 лв. След включването на държавата вноската на работника ще падне на 30 лв., а бизнесът и държавата ще си поделят по 35 лв.

Идеята за преструктурирането на осигурителната тежест с участието на държавата не е нова. Ако коалиционният съвет я одобри, би могла да влезе в сила от 2009 г.

НС узакони облекчения за купувачите на вот
в. Сега

С промяна в Наказателния кодекс парламентът узакони сериозни облекчения за купувачите и продавачите на гласове. Депутатите приеха окончателно да отпадне наказателната отговорност за тях, ако доброволно си признаят пред властите за извършеното престъпление. Досега хората, които взимаха пари, за да дадат вота си за определен кандидат или партия, бяха застрашени от 1 г. затвор или пробация. Онези пък, които предлагаха пари или други материални съблазни срещу гласуване, се наказваха със затвор до 3 г. или пробация.

Изменението в НК бе направено спешно след последните местни избори, които родиха безпрецедентен алъш-вериш с гласовете на избирателите. По данни на неправителствени организации за купуване на гласове са изхарчени около 200 млн. лв. Работата по разкриване на този вид престъпления показа, че страхът от затвора възпира купувачите и продавачите да съдействат на властите. Предполага се, че с приемането на новите текстове хората по-лесно ще издават порочните схеми за търговия с вот.

35 000 подписа срещу строителството в Рила
в. Дневник

На информационни срещи, организирани в седем града в страната от групата "Граждани за Рила" и коалиция от неправителствени организации, са събрани 35 000 подписа срещу незаконното строителство в зоната "Рила-буфер" от "Натура 2000" и Национален парк Рила.

Организаторите на проявите информират още, че на срещите в Пазарджик, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Благоевград и Видин са били сформирани работни групи във всеки от градовете. Гражданите са изразили надежда за намесата на Европейския съюз за решаването на проблема.

Работните групите ще се включат в работата по стратегията и предстоящите инициативи на кампанията "За Рила". Предвиждат се почиствания за първа пролет на междублокови пространства и градинки в градовете, залесявания и обединителен поход до връх Шипка на 3 март.


Правителството облекчи вноса на работна сила, отпада квотата от 10 % за чужденци
в. Дневник

Правителството ще направи всичко възможно за облекчаване на условията за привличане на работна ръка от чужбина в България - има предложение да отпадне сега съществуващата максимална квота от 10 процента за чужди работници във фирмите. Това съобщи пред журналисти днес министърът на труда Емилия Масларова след среща в МС с ръководствата на работодателските организации по готовността на бизнеса за реализация на проекти по оперативните програми "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика" и "Развитие на човешките ресурси". В дискусията са участвали и министър-председателят Сергей Станишев и министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Приемането на работниците ще става със "Зелени карти", ще важи само за нашата страна и ще са прави по всички европейски правила, посочи Масларова. Тя уточни, че предложението за премахване на квотата ще се обсъди утре на тристранната среща на управляващата коалиция.

Има проявен интерес за "внос" на работна сила у нас от Китай, Индия, Виетнам, Молдова, Македония и Украйна, каза Масларова. По думите и подобно решение ще стимулира безработните да повишават квалификацията си. Сега има над 100 000 безработни с висше, средно специално и средно образования и още 170 000 с основно и, както Масларова се изрази - "символично" образование.

Премиерът спря проекта за голф игрищата
в. Новинар

Премиерът Сергей Станишев спря проекта за създаването на държавна компания, която да развива голф-туризма у нас. Официалният мотив е, че идеята трябва да почака, докато не се разработи цялостна стратегия за развитието на селския туризъм, голф и туризма.

Премиерът е изискал доклад от работна група, създадена още по време на бившия шеф на Държавната агенция по туризъм Марио ал Джабури, която да даде становището си по проекта. Работната група не е участвала в създаването на еднолично акционерно дружество “Голф развитие”, което е със 100% държавно участие.

Новосъздаденото дружество трябваше да се занимава с проектиране, изграждане, управление и експлоатация на голф-комплекси у нас. В четвъртък на редовното си заседание кабинетът обяви идеята за формиране на държавната компания. Докладът беше внесе от министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.


Генератори на АЕЦ "Белене" купени за 22 млн. лв.
в. Новинар

Четирите комплекта генератори от площадката на бъдещата атомна централа "Белене" са купени през 1989 г. за над 40 млн. рубли от руската компания "Атомстройекспорт". Това съобщи вчера по време на парламентарен контрол министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров на въпрос на опозицията за мерките за контрол на подписания договор между основните изпълнители на проекта "Белене"- НЕК и "Атомстройекспорт".

В момента цената на мощностите излиза над 22 млн. лв. При обявената от НЕК процедура за изпълнител за строежа са били дадени две възможности - да се използват съществуващите сгради и оборудване на площадката или да има нови. Предпочетената оферта на "Атомстройекспорт" предвижда да бъдат използвани съществуващи конструкции, а оборудването, което не участва в строежа, да бъде обратно изкупено от руската страна. Компанията "Шкода Алианц", която беше конкурент на "Атомстройекспорт" за изграждане на централата, имала оферта да се купят чисто нови генератори с цена 42 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още