IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Синдикати обвиниха Томов за продажба на активи за 50 млн. евро в Кремиковци

През последните седмици били продадени 1500 декара земи около комбината, складове, вероятно и оборудване

13:04 | 08.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Синдикати обвиниха Томов за продажба на активи за 50 млн. евро в Кремиковци

Активи и земя на Кремиковци, които са важни за производството на комбината са продавани през последните седмици, заявиха пред журналисти ръководителите на синдикалните организации на КНСБ Васил Яначков и на КТ Подкрепа Людмил Павлов.

Те посочиха, че е продадена гара Прокатна, шлаковият таван, складът за готова продукция, складът за резервно оборудване, като не се знае дали и самото оборудване не е продадено.

Освен това са продадени и земи около Кремиковци в размер на около 1500 декара. По информация на синдикатите Томов е поискал с писмо до министъра на икономиката и енергетиката да се продаде земя около 5 хил. дка от откритата част на рудника.

Синдикалните лидери на Кремиковци смятат, че в основата на всички продажби стои доскорошният главен изпълнителен директор Александър Томов.

По информация на синдикатите също така хвостохранилището, което е възлово за производството на комбината, е било дадено като залог в размер на 6 млн. евро на Васил Божков за сметка на покупката на ЦСКА. Сега обаче според синдикатите залогът е преминал за сметка на Констянтин Жеваго, което означава, че при евентуална продажба на основната част от акциите Жеваго ще има предимство пред другите кандидати за покупка.

На въпрос на Investor.bg от синдикатите отговориха, че според непотвърдена информация общата стойност на продадените активи и земи на Кремиковци е около 50 млн. евро и тези пари не са влезли като оборотни средства в комбината въпреки твърденията на Томов, че именно за това ще бъдат използвани.

От синдикатите коментираха за Investor.bg, че засега няма да цитират имената на фирмите, които са купили посочените активи и земи, но тези фирми са български и също са от металургичния бранш, както и че активите на Кремиковци са продадени под пазарната им стойност.

Относно близкото развитие на комбината Людмил Павлов посочи, че Кремиковци може да бъде модерно предприятие и заплатите на работниците скоро време да се увеличат, ако това стане.

За целта обаче до края на февруари вече трябва да е започнало изпълнението на екологичната програма и да са вкарани необходимите оборотни средства за производството.

Беше допълнено, че към момента всички заплати на работниците и служителите на комбината са изплатени, но остава да се платят полагащите се пари за храна за ноември и декември, като обещанието е това да стане през следващата седмица.

Относно собствеността синдикатите посочиха, че на тях им е все едно кой ще е собственик, важното било работата в Кремиковци да върви. Според тях „болното“ място на Кремиковци към момента е висшият мениджмънт и най-вече Томов.

От синдикатите признаха, че не са сезирали навреме съда за констатираните нередности и казаха, че са доволни от действията на Агенцията за следприватизационен контрол, която е запорирала акции на Кремиковци. Те отново призоваха държавата да се намеси по-активно в настоящите събития.

От синдикатите съобщиха още, че досега нямат информация държателите на облигации от чужбина да имат намерение пряко да придобиват собственост на комбината или да се месят в управлението му.

До момента на днешната борсова сесия акциите на дружеството бележат спад от 7,1% до средна цена от 17,80 лв. при изтъргувани общо 10 броя.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още