IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 8 февруари

08:20 | 08.02.08 г.
Преглед на печата за 8 февруари
Бизнесът се готви за внос на кадри
в. Дневник

Бизнесът започва проучване на необходимостта от квалифицирани кадри по сектори и предприятия и ще направи конкретни предложения за внос пред Министерството на труда. Така представители на работодателски и браншови организации посрещнаха идеята на министър Емилия Масларова за либерализиране на вноса на работна ръка. Преди ден пред агенция Ройтерс тя обяви, че правителството планира бързо за внесе хиляди работници за строежа на големите тръбопроводи, АЕЦ "Белене", други инфраструктурни проекти и за туризма. Същевременно според работодателите е нужно преразглеждане на учебните програми, по-силно обвързване с изискванията на бизнеса, така че в дългосрочен план нуждите на компаниите да се задоволяват с хора, подготвени тук.

"Ситигаз" ще инвестира 178 млн. лв. за пет години
в. Дневник

"Ситигаз България", дъщерна компания на италианската "Газ Римини", която има лиценз за газоразпределение в регион "Тракия" с център Пловдив, ще инвестира 178 млн. лв. до 2013 г. Това предвижда внесеният за одобрение в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) план. Регулаторната комисия вече го разгледа и ще се произнесе по него през следващата седмица. Намеренията на компанията са да приключи газификацията на Пловдив, Хасково, Казанлък, Димитровград, Раднево, Гълъбово, Харланли и Симеоновград. През 2007 г. газоразпределителното дружество вложи 32 млн. лв. и получи наградата за инвеститор на годината на Агенцията за инвестиции.

Кабинетът иска данък "аутобан"
в. Сега

Пътуването из България скоро може да се превърне в скъпо удоволствие. Промени в Закона за пътищата предвиждат правителството да въвежда по своя преценка платено преминаване за определени участъци от републиканската мрежа. Плащането може да е под формата на тол такса, която зависи от изминатите километри, или винетна такса, която е обвързана със срок. Законопроектът на МС, обсъден вчера в Народното събрание, допуска и трети вариант - дублиране на двата типа такси за по-оживените пътища. Предвижда се дневната винетка да струва до 11 евро. Това е само пределна стойност според европейската директива и засега няма да бъде достигната у нас, обясни зам.-министъра на транспорта Красимира Мартинова.

Близнаков си запази 30 сладки имота за заменки
в. Сега

30 военни имота са предвидени за замяна срещу апартаменти през тази година. Това се разбира от списък на ИА "Държавна собственост на МО". Става дума за големи магазини в София или други градове, мащабни парцели в престижни квартали на столицата или имоти на места, където е развит или ще се развива туризъм.
Едно от апетитните места е над 27 дка в местността "Лозище" в София. Върху парцела, който е част от танковата бригада в Горна баня, има и сгради с обща застроена площ от 1056 кв.м. Инвеститори вече дават изключително високи цени за тези земи, тъй като там ще мине бъдещата магистрала "Люлин".

България 100% частна
в. Стандарт

Всичко за продан. Това е акцентът в програмата на правителството за 2008-2009 г., която Съветът на коалицията и министрите ще обсъждат в парните бани на Хисаря. На тезгяха ще бъдат сложени държавни фирми, болници и училища. Сред най-апетитните компании са "Булгартабак" и "Топлофикация София". Идеята на кабинета е те да бъдат изтъргувани през фондовата борса. На този ход обаче едва ли ще се съгласи Бойко Борисов. Възражения за тютюневия холдинг пък ще има коалиционният партньор ДПС, който държи на стратегически инвеститор.
Държавата продава и електрически централи с изключение на атомната и помпените ВЕЦ, които ни спасяват от режим на тока. На концесия се дават всички летища и пристанища. Парите от новата приватизация са за обезщетение на собствениците на компенсаторки и за Сребърния пенсионен фонд.

Борят задръстванията с магистрали в София
в. Новинар

Нов вариант за преодоляване на задръстванията в София предлагат на общината специалистите от “Ню ИТ Инженеринг”. На вчерашното заседание на комисиите по транспорт и инженерна инфраструктура те застанаха срещу идеите на главния архитект на столицата Петър Диков, дирекция “Архитектура и градоустройство” (ДАГ) и "Софпроект", които от 10 г. разработват пътната система на столицата. Според инж. Койчо Бояджиев от "Ню ИТ Инженеринг" задръстванията, транспортните разстояния и обемът на изгорелите газове ще намалеят драстично с изграждане на скоростни магистрали вътре в града с три нива на пресичане. Стойността на проекта е 400 млн. лв. – два и половина пъти по-малко от годишните загуби на общината от задръстванията, твърди Бояджиев. В предложението се включва още изграждане на далечни обходи, нови скоростни пътища, които да се свързват с Околовръсния път, входно-изходни магистрали с непрекъснат режим на движение (без светофари), допълнителни рингове.

Регистрираш фирма - чакаш 14 часа на опашка
в. Новинар

В последните месеци една сграда в София събира погледите на минувачите заради огромните опашки от гневни хора, които се вият пред нея. Става въпрос за Агенцията по вписванията на бул. "Ал. Стамболийски", а чакането започва още от 4 часа сутринта, оплакаха се за "Новинар" хора, дошли да пререгистрират фирма.
Собствениците на дружества, които нямат време за губене по огромните опашки, направо пращат упълномощени от тях роднини или колеги. Към 10 сутринта е най-страшно, оформили са се три отделни опашки. Най-голямата е на чакащите, които искат да пререгистрират фирмите, а останалите две по-малки са за нова регистрация и смяна на името на дружество.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още