IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

СБ: Новите идеи ще движат напред българската икономика

Вече не може да разчитате на евтината работна ръка, залагайте на иновации и научна дейност, препоръчват от финансовата институция

12:44 | 07.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
СБ: Новите идеи ще движат напред българската икономика
Евтината работна ръка вече не е решението за България, с което може да разчита за бързо икономическо развитие и просперитет. Вече и инвестициите в нови машини, съоръжения и сгради и други подобни активи също не са решение. Това каза Флориан Фихтъл - постоянен представител на Световната банка в България, пред участниците на Четвъртия национален иновационен форум „Наука, иновации и регионално развитие - политиките на България в Европейския съюз“.

Според Фихтъл за страната са важни новите идеи и създаването на нови възможности за растеж.

Инвестициите за 2007 г. в научноизследователската и в развойната дейност са около 100 млн. евро, каза Фихтъл, цитиран от БТА. Това е голяма сума, която обаче представлява бюджета за такава дейност в голяма и средноголяма фирма в някои държави, отбеляза той.

Независимо от това по думите му бюджетът за такива изследвания в България е значителен. Въпросът е дали тези средства се изразходват ефективно и дали се разпределят на конкурентен принцип.

Според Фихтъл е необходима подкрепа на конкуренцията, тъй като когато приходите и печалбите на компанията зависят от нея, фирмите са принудени да развиват иновациите.

Сред механизмите за допълнително увеличаване на конкуренцията на вътрешния пазар Фихтъл посочи намаляването на административните трудности пред бизнеса, намаляването на лицензионните режими, изпълнението на законодателството, подобряването на работата на институциите и на общините.

Важно условие е и квалифицираната работна сила, и то не само за високотехнологичната дейност, както и създаването на възможност
за обучение през целия живот.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още