IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Регистрираха компанията за строителството на "Бургас-Александруполис"

Петролопроводът Бургас-Александруполис ще е с първоначален капацитет 35 млн. тона петрол годишно

17:00 | 06.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Регистрираха компанията за строителството на "Бургас-Александруполис"
Днес в Холандия официално беше регистрирана „Международна проектна компания” (МПК) за строителството на нефтопровода Бургас-Александруполис, съобщиха за Investor.bg от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Регистрирането на компанията, което се планираше миналата година, се забави поради спорове относно устава й. Окончателното споразумение за нефтопровода беше подписано преди по-малко от месец при посещението у нас на руския президент Владимир Путин.

Основните параметри на споразумението предвиждат: петролопроводът Бургас-Александруполис да е с първоначален капацитет 35 млн. тона петрол на година и възможност за увеличаване до 50 млн. тона петрол годишно. Проектът включва петролоналивни терминали в гр. Бургас и гр. Александруполис (Гърция), както и магистрален петролопровод с петролни помпени станции, резервоарни паркове и друга необходима инфраструктура, свързващ споменатите терминали.

Международна проектна компания” (МПК) е собственик на петролопровода, като в нея трите субекта са с дялово участие съответно – България („Проектна компания Нефтопровод Бургас-Александруполис-БГ” АД) и Гърция („HELPE S.A. – THRAKI S.A”. – 23,5 % и Гръцката държава – 1 %) - с по 24,5%, и Русия – с 51% (ООО „Трубопроводный Консорциум „Бургас-Александруполис”). Председател на Съвета на директорите на българското дружество е Стефан Гунчев, който в момента е началник на политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още