IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Standard&Poor’s повиши кредитния рейтинг на ДжетФайненс с четири нива

Повишението на рейтинга се дължи на приключилото през ноември 2007 г. присъединяване на ДжетФайненс към Cetelem

12:26 | 05.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Standard&Poor’s повиши кредитния рейтинг на ДжетФайненс с четири нива
Международната рейтингова агенция Standard&Poor’s повиши дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на ДжетФайненс Интернешънъл с четири нива - от В+/В на ВВВ-/А-3, съобщиха от дружеството. Standard&Poor’s потвърди и стабилната перспектива за развитие пред компанията.

Повишението на рейтинга се дължи на приключилото през ноември 2007 г. присъединяване на ДжетФайненс към Cetelem (с рейтинг АА+/А-1+ и стабилна перспектива), подразделението за потребителски кредити на BNP Paribas (с рейтинг АА+/А-1+ и стабилна перспектива).

Вследствие на присъединяването, ДжетФайненс вече е част от новата бизнес структура BNP Paribas Personal Finance, и е компанията, чрез която дейността на Cetelem за потребителско и ипотечно кредитиране присъства на българския пазар.

Повишението взема предвид и възможността от финансова подкрепа, която ДжетФайненс ще получава. Бъдещото капиталово финансиране ще бъде напълно осигурено от BNP Paribas чрез Cetelem, докато оперативно одобрението за кредит и маркетинговите процеси бъдат съобразени или уеднаквени с политиките и процедурите на Cetelem.

Според Standard&Poor’s рейтингът на ДжетФайненс Интернешънъл е все още ограничен поради бързия ръст на кредитирането в страната, който все още не е тестван в условията на пълен икономически цикъл. Като допълнение, продуктите на компанията се отнасят към високорисковия финансов сектор и по-високите от средните икономически и индустриални рискове в България. Рейтингът на страната е BBB+/А-2 със стабилна перспектива.

Standard&Poor’s отбелязва, че ДжетФайненс Интернешънъл е водеща специализирана финансова институция за потребителско кредитиране в България със стабилни позиции на пазара и устойчив бизнес модел за развитие. Представянето на компанията се благоприятства и от позитивните икономически тенденции и все още лесно управляемите нива за неизпълнение на дълга. Въпреки, че заема водещо място на пазара на потребителско кредитиране в България, общият дял на ДжетФайненс е все още малък в сравнение с този на традиционните банки - с 2,4% пазарен дял и общо активи в размер на 116 милиона евро към края на юни 2007 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още