IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 4 февруари

08:09 | 04.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 4 февруари
България готви отпор на критиките на ЕК
в. Сега

Ден преди официално да бъде представен докладът на Европейската комисия за напредъка на България, българските политици и държавни ведомства се опитаха да си осигурят алиби срещу критиките в него. Те не са съгласни с констатациите за липса на напредък в борбата с корупцията и готвят отпор срещу настояването на Брюксел да се закрият безмитните магазини.

Три са острите критики, които отправя ЕК към България. За първи път от влизането на страната ни в ЕС Брюксел недоволства не само от корупцията по висшите етажи на властта, но и на по-ниските нива в здравеопазването и образованието. Освен това категорично настоява за закриване на безмитните магазини и бензиностанции по сухопътните граници на България с Турция и Сърбия. Според Брюксел фактът, че дейността на тези обекти през миналата година ударно се е разраснала, е тревожен. За разлика от фришоповете по летищата, където контролът е стриктен, тези по сухопътните граници са на прекалено либерален режим, обясни източник на "Сега". Затова ЕК смята, че там се генерира корупция и организирана престъпност. (...)

Нашите управляващи обаче не са съгласни с тези констатации. Според тях негативната оценка се дължи на факта, че ЕК не е взела предвид предоставени от България актуални данни за борбата с корупцията, съобщи БНР. Вчера Постоянното представителство на България към Европейските общности разпространи документ, според който през миналата година у нас са били образувани 437 досъдебни производства за корупция, 189 дела са били внесени в съда, 117 души са били осъдени, а присъдите на 102-ма вече са влезли в сила.

Чужди фондове си взимат “Кремиковци”
в. Стандарт

До седмици "Кремиковци" ще премине в ръцете на няколко чужди фонда. Те са собственици на облигациите на комбината. Въпрос на седмици е да получим контрол над "Кремиковци", ако заемът не ни се плати предсрочно, обяви вчера Анжело Москов, шеф на един от 4-те хедж фонда - QVT. Неговият фонд заедно с "Марс Кепитъл", "Йорк Кепитъл" и "Мур Кепитъл" държат над една трета от облигациите, или книжа за над 100 млн. евро. Целият облигационен заем на "Кремиковци" беше пуснат през 2006 г. и е на стойност 325 млн. евро. Прамод Митал няма право да преговаря за продажба на "Кремиковци", нито на активи на завода, защото дължи неустойки по облигационния заем, казват от QVT. Индиецът вече е известен от попечителя на емисията, който се грижи за интересите на облигационерите - "Лоу Дибенчър", че ще бъде наложен запор на акциите на комбината, тъй като не се спазват поетите ангажименти към кредиторите. В договора за заем има клауза за смяна на управлението на завода, което облигационерите могат да предприемат в случай на нарушения от страна на собственика.

Трудовите договори ще се пренаписват
в. Дневник

Работодателите постепенно ще трябва да пренапишат всички трудови договори заради внедряването на новата Класификация на икономическите дейности, която влезе в сила от 1 януари. Тя съдържа изцяло нови четири икономически сектора, които са се развили през последните години, а другите са подредени и групирани по различен начин или са допълнени. Това съобщи началникът на отдел в Националния статистически институт (НСИ) Райко Бъчваров.

Класификацията на икономическите дейности се използва при определянето на минималните осигурителни прагове по професии. От Националния осигурителен институт (НОИ) увериха, че през тази година ще важи старата класификация, приета през 2003 г. При преговорите между браншовите съюзи и синдикатите за това какви ще са праговете догодина, те ще трябва да се съобразят с новия документ.

Шефът на пътния фонд най-вероятно ще бъде уволнен
в. Дневник

Изпълнителният директор на "Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев скоро ще бъде уволнен заради последните скандали около фонда, довели до препоръка на Еврокомисията за спиране на разплащанията с европари. Това казаха в неделя източници в ръководството на БСП. Към разгорялата се дискусия дали има конфликт на интереси в случая "Георгиев", за когото се писа, че е толерирал фирмата на брат си при възлаганите от фонда поръчки, се прибавиха арестът на двама негови подчинени с подкуп и най-вече спирането на европарите - така политици обясниха защо смяната на пътния шеф става неизбежна.

Битката за места в градините започва днес в интернет
в. Новинар

Няколко часа преди началото на електронното записване на малчугани за детските градини в София списъкът със свободните места в тях не беше достъпен на сайта kg.sofia.bg. На него трябва да се запишат желаещите за детска градина след 9,00 ч. днес. През седмицата на сайта можеше да се види списък с всички детски градини и останалите свободни места във всяка група. Нашите специалисти тестват системата за максимално натоварване и затова е имало момент, в който списъкът със свободните места е бил недостъпен, коментира заместник-кметът по образованието Йорданка Фандъкова. Днес преди 9,00 ч. списъкът отново ще бъде достъпен, допълни Фандъкова. По предимствата, които се обявяват при записването, ще стане първото разпределение на молбите на родителите. Ако детето има братче или сестриче там, ако родителят е с 90% инвалидност, както и ако имате три или повече деца на възраст до десет години, със сигурност ще сте сред първите, получили място в определената от вас детска градина.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още