IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продължава поскъпването на олио и маслодаен слънчоглед на световните борси

Нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам днес достигна 1825 долара/т, което е повишение с 30 долара за седмица

16:16 | 01.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Продължава поскъпването на олио и маслодаен слънчоглед на световните борси
Котировките на зърното на Софийската стокова борса (ССБ) и през тази седмица останаха почти непроменени, т.е. задържат се на нивата от началото на годината, а сделки не са сключени, съобщиха за Investor.bg от борсата.

Продължава търсенето на пшеница при цена от 440-450 лв./т*, но борсово предлагане няма. Единични сделки на едро за пшеница се сключват в страната при цена около 500 лв./т. Царевица се търси при цена от 470 лв./т, а се предлага сравнително голямо количество на цена от 490 лв./т.

Цената "купува" на маслодайния слънчоглед продължава повече от месец да е 800 лв./т, но предлагане в момента няма и сделки не са сключени. Олиото в бутилки се търси при цена от 2 лв./л. Отново се появи търсене на бяла рафинирана захар, като цената „купува” е 800 лв./т.

На ССБ тази седмица се появи търсене на неразфасовано говеждо и пилешко месо по БДС при цена съответно от 4000 лв./т и 2500 лв./т, насрещни оферти засега няма.

Същевременно цената на маслодайния слънчоглед и на олиото продължава да расте на световните стокови борси, макар с по-малък темп от предходните две седмици.

Котировките на маслодайния слънчоглед (преизчислени в лева) на борсата в Будапеща днес достигнаха 923 лв./т (повишение с 27 лв./т спрямо миналата седмица), а нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам днес достигна 1825 долара/т (повишение с 30 долара/т за седмица).

На борсата в Чикаго днешните котировки на пшеницата са 341 долара/т, а на царевицата – 197 долара/т. В Будапеща цените на пшеницата и царевицата са съответно 460 лв./т и 376 лв./т.
 
*Цените в лева са без включен ДДС
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още