IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подготвяме се за Шенген с инвестиции от 161 млн. евро

Досега за сигурността на границите вече са вложени 77 милиона евро

11:13 | 01.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Подготвяме се за Шенген с инвестиции от 161 млн. евро

В следващите две години в сигурността на българските граници ще бъдат инвестирани 161 милиона евро, каза министърът на вътрешните работи Румен Петков, който участва в конференция, посветена на готовността на България за присъединяване към Шенгенското пространство. Заедно с Румъния страната ни си е поставила за цел да влезе в Шенген до март 2011 г.

Досега за сигурността на границите вече са вложени 77 милиона евро, каза Петков, цитиран от БТА. След влизането ни в НАТО и ЕС третата основна цел за страната ни е участието в Шенген, допълни министърът.

По думите му поставената за цел 2011 г. за членство на България в Шенген е амбициозен срок. „Ресурсът и волята биха ни позволили да го реализираме“, допълни министърът.

Според заместник-министъра на външните работи Милен Керемедчиев, е започнала процедура по уеднаквяване на стандартите на български консулски служби, издаващи визи за граждани, които ще пребивават в България и които са граждани на страни извън ЕС. Консулските служби вече се изграждат и по шенгенските изисквания - с възможността за обработване на биометрични данни, допълни Керемедчиев. Той заяви, че в сградата на външно министерство ще трябва да работят два визови центъра - единият, по линия на ЕС, другият, по линия на Шенгенските изисквания.

По 70 хиляди визи вече са издадени за македонци и за сърби, а за руснаците вече са 197 хиляди, допълни Милен Керемедчиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още