IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Работниците от Кремиковци пак протестират

Ако бъдат изплатени заплатите, протестите ще спрат, но си остава готовността по всички въпроси, свързани с бъдещето на комбината

10:36 | 01.02.08 г.
Автор - снимка
Създател
Работниците от Кремиковци пак протестират
Над 3000 работници протестираха и днес пред Кремиковци за изплащането на заплатите им, за по-добри условия на труд, за плащанията на храната и увеличения на храната. Това съобщи председателят на федерация “Металици” към КНСБ Васил Яначков, цитиран от Dnes.bg.
 
Според Яначков протестът е и за нов собственик на металургичния комбинат, който да реши бъдещето на Кремиковци. Днес половината от работещите в комбината вече са получили заплатите си, но хората бяха много повече на митинга, отколкото онзи ден.
 
Така че формулата "разделяй и владей" не работи в комбината, допълни Яначков в отговор на въпрос дали Прамод Митал е ползвал тази формула, за да раздели работниците.
 
Според Янакчов, ако Митал иска да ползва тази формула, той по-скоро иска да противопостави работниците на мениджмънта.
 
„Той искаше с това споразумение, което ни предложи вчера, да получи вот на доверие от работниците и от синдикатите от Кремиковци и с него да излезе пред правителство и пред общество и да покаже, че протестът на мениджмънта се обезсилва, защото работниците са съгласни с него. Няма основа, на която да подпишем споразумение“.
 
Прамод е длъжен да си плаща заплатите, длъжен е да инвестира, длъжен е да изпълнява социалната програма, ние имаме споразумения по всички тези пунктове и ние не искаме нищо ново, каза Яначков. Според него днес до края на деня се очаква да бъдат платени всички заплати и храната, която е забавена.
 
„Ако бъдат изплатени заплатите, засега протестите в Кремиковци спират, но си остава готовността по всички въпроси, които са свързани с бъдещето на металургичния комбинат и искането за 25% увеличение на заплатите“.
 
На въпрос ще поискат ли все пак оставка на правителството, Яначков каза : “Независимо от вчерашния гаф, който направи премиера Станишев (б.а. не слезе да разговаря с митингуващите), в понеделник работещите от Кремиковци няма да излязат на улицата“.
 
„Министърът на икономиката Петър Димитров спечели много, той няма вина за размазване на нещата по Кремиковци, а премиерът е бил информиран и има основание да е гузен“, допълни Яначков.
 
Към момента акциите на комбината поскъпват с 4,95 на сто до 20,99 лв. средна цена при прехвърлени 104 броя.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още