IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Жеваго твърдо иска Кремиковци, дава първо ?80 млн. за оперативна дейност

Засега други кандидат-купувачи не са поискали официална среща с премиера

15:54 | 31.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Жеваго твърдо иска Кремиковци, дава първо ?80 млн. за оперативна дейност
Украинският милиардер Констянтин Жеваго писмено потвърди днес пред правителството намеренията си за закупуване на Кремиковци и по-конкретно за изпълнение на индивидуалния план за жизнеспособност на комбината и на инвестиционните и екологични проекти. Това каза премиерът Сергей Станишев пред журналисти след днешното заседание на Министерски съвет.

Жеваго е потвърдил и намерението си за първоначално финансиране на комбината в размер на 80 млн. евро за оперативната му дейност.

Станишев посочи, че засега други кандидат-купувачи не са поискали официално среща с него, но той принципно е готов да се срещне с всеки сериозен инвеститор.

Основно изискване към кандидат-купувачите е да декларират, че ще изпълнят плана за жизнеспособност на компанията, заложената инвестиционна и екологична програма, а също така и да дадат финансови гаранции, че може да ги изпълнят.

Правителството прави всички възможно по отношение на Кремиковци в качеството си на миноритарен собственик с 25 на сто от капитала“, заяви Станишев.

По думите му ако трябва синдикатите да протестират, то това трябва да стане не пред Министерски съвет, а пред общината, тъй като тя е поискала закриването на комбината.

Кабинетът е предприел действия да не могат да се разпродават активи на комбината, съобщи още премиерът. Положението обаче се утежнява от факта, че Прамод Митал не е заявил твърдо, че ще продава предприятието. Засега не са ясни мотивите на Митал да спре продажбата.
 
Днес акциите на комбината поевтиняха с 12,40 на сто до 20 лв. средна цена при изтъргуван обем от 19 912 броя.
 
Във връзка с инцидента със самолета на президента Георги Първанов, премиерът заяви, че тази година ще бъде купен за нуждите на държавните лица самолет втора ръка, а след повече от две години – нов самолет.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още