IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предвиждат безработицата да падне под 7% за 2008

За сравнение, средногодишното ниво на безработицата за 2007 беше 7,75 на сто

13:16 | 31.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Предвиждат безработицата да падне под 7% за 2008

Безработицата през 2008 г. в страната като цяло да падне под 7% предвижда приетият днес от правителството национален план за действие по заетостта. За сравнение, средногодишното ниво на безработицата за 2007 беше 7,75 на сто.

Средствата, предвидени в държавния бюджет за активни политики на пазара на труда за 2008, са общо 190 млн. лв., т.е. сумата е същата както за миналата година, каза пред журналисти заместник-министъра на труда и социалната политика Димитър Димитров.

Основните направления, по които ще се насърчава заетостта, са насочени към хората до 29-годишна възраст, над 50-годишна възраст, а също и към тези с ниско образовани и квалификация.

Най-много като размер средства са заделени за програмата „От социални помощи към заетост“ - 71 млн. лв., а също и по програмата „Социални асистенти“ за хора с увреждания – 38 млн. лв.

В сравнение с миналата година структурата на средствата по политиките за заетостта е по-различна. Предвижда се субсидирана заетост да бъде осигурена за около 76 200 души, т.е. с 40% по-малко от миналата година. От друга страна, ще се субсидира обучението на 74 хил. безработни лица, т.е. с 50% повече от миналата година.

Освен това ще има и нова програма във връзка с насърчаване на заетостта, наречена възстановяване и опазване на българската гора. По нея ще бъде осигурена временна заетост на 2300 безработни, които ще се занимават главно с залесяване в различни райони на страната. Държавата ще осигурява на всеки от ангажираните по програмата 180 лева от заплата им, а останалата част (поне до размера на минималната работна заплата за страната) ще се осигурява от Държавната агенция по горите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:34 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още