IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Албена няма да вади хотели и ресторанти от капитала си

04:35 | 30.04.02 г.
Автор - снимка
Създател
Албена няма да вади хотели и ресторанти от капитала си
Албена пристъпва към регистриране на дружеството като холдинг, за да облекчи финансовите отношения с дъщерните си фирми, заяви на пресконференция изпълнителният директор на курорта Красимир Станев.

Нямаме намерение да преобразуваме дейността на Албена АД. Хотели и ресторанти няма да бъдат вадени от капитала на дружеството. Няма да има промяна в статута на нашите акционери, категоричен бе Станев. Според ръководството вълненията на фондовата борса след оповестяването миналата седмица на плановете за регистриране на холдинг са възникнали поради грешка в текста на поканата за общото събрание на 8 юни. Вместо пререгистрация на дружеството в поканата е записано преобразуване дейността на Албена АД.

В новия холдинг ще влезе съществуващата вече вертикална стопанска структура от дъщерни и новосъздадени дружества, поясни Станев. Албена притежава по 100% от капитала на Албена кар /за рента-а-кар услуги/, Черно море 2000 /за харзартна дейност/, Медицински център Медика и Албена турист сървис. Освен това собственост на курорта са 98% от капитала на Албена тур, 67% от строителната фирма Екострой-Добрич, 90% от швейцарския Хотел де макс, и 26% от Албена автотранс. Всички те ще станат дъщерни компании на новия холдинг. В самостоятелно дъщерно дружество се предвижда да се отдели селскостопанската дейност. Албена АД притежава над 2000 дка земя в общини Балчик, Каварна и Ген. Тошево. През миналата година курортът закупи ММЦ Приморско, който в момента е регистриран като клон на Албена АД и предстои пререгистрацията му като дъщерно дружество. Предметът на дейност на холдинга ще бъде разширен с покупко-продажба на дялове, но това няма да стане основна негова дейност.

Албена холдинг ще продължи да обособява обслужващата сфера в самостоятелни дружества за по-ефективно им управление, обясни Красимир Станев. В правния мир на България не е съвсем ясен проблемът с холдинговата организация, ако се окаже, че в бъдеще ще има някакви затруднения с новата структура, холдинг няма да бъде регистриран, заяви той. Окончателното решение ще се вземе на общото събрание на акционерите, насрочено за 8 юни. Основните акционери на Албена АД са РМД Албена 2000 с 45% от акциите и Албена инвест холдинг със 17.48%. Инвестиционният фонд Розин инвестмънт държи 11% от акциите, други 7.12% са на община Балчик. Акционери са също 4000-5000 физически лица.

В момента в курорта почиват около 2100 туристи, повечето гости от Австрийския съюз на пенсионерите.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още