IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сделката за Кремиковци се очаква да стане факт днес*

Интерес към закупуването на комбината проявяват, освен Констянтин Жеваго, щатската US Steel и украинската Метинвест

12:29 | 30.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Сделката за Кремиковци се очаква да стане факт днес*
Комбинатът трябва да има нов инвеститор и това трябва да стане още днес, каза председателят на УС на Кремиковци Александър Томов след среща с финансовия министър Пламен Орешарски.

Моята оценка е, че има единно становище на Министерство на финансите, на правителството, на синдикатите и на ръководството на комбината, че Кремиковци трябва да има нов инвеститор, каза той. За съжаление, всичко е в ръцете на г-н Митал, поне засега, добави Томов, цитиран от БТА.

Томов посочи, че ръководството на комбината се противопоставя на протакане на сделката. Знаете, че обявих, че от днес ще предприемем извънредни мерки на управление, каза Александър Томов. Тази нощ в три и половина като че ли се сформира текст на споразумение, но все пак всичко зависи от волята на досегашния собственик да подпише сделката, каза той.

Засега се водят преговори с Констянтин Жеваго. Той единствен е дал конкретни текстове. Останалите кандидати, които не са отхвърлени, не са представили досега конкретни параметри, посочи Томов. Той каза, че това, за което са се разбрали и с министър Орешарски е, че новият инвеститор, за разлика от досегашния, трябва да поеме абсолютно конкретни ангажименти по отношение на изпълнение на плана за жизненоспособност на комбината, плана за екология и инвестиционната програма. Протакането е пагубно за Кремиковци, посочи Томов.

Вчера Прамод Митал заяви, че дружеството няма да бъде продадено на купувачи, имащи намерение да ликвидират комбината с цел спекулативни имотни интереси.

В отговор на журналистически въпрос той каза, че държавата доста трудно би могла да повлияе върху сделката, но може да го направи с ясна позиция. Той припомни, че днес ще е срещата на премиера Сергей Станишев с Констянтин Жеваго.

Делегацията на другия кандидат, проявяващ интерес към Кремиковци - американската компания US Steel, е посетила вчера завода, но представителността е била на ниско ниво, каза Томов.

Третата компания, която проявява интерес към Кремиковци, е украинската компания Метинвест.
 
Към момента акциите на Кремиковци поскъпват с 4,22 на сто до средна цена 20,97 лв. при прехвърлени 44 броя.
 
Малко по-късно Александър Томов съобщи, че управлението на комбината вече е изцяло в негови ръце.

"Кремиковци" е особено предприятие, много голямо, то не може да се финансира от държавата, почти няма българска банка, която да може да го финансира самостоятелно, посочи Томов. Той отбеляза, че комбинатът се нуждае от 65 милиона евро на месец, за да работи. В този свят на див капитализъм е много трудно да се намери противодействие срещу инвеститори, които не си изпълняват ангажиментите, каза той.

Според Томов начините за противодействие са обществен натиск и мениджърски натиск. Моето разбиране е по-различно от това на традиционните капиталисти. Когато имаш ангажименти, може да си много богат - тези ангажименти трябва да се изпълняват, каза той.
 
*Информацията е актуална към 12.40 часа

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още