IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

След месец тръгва първият от 18 модернизирани трамваи в София

Трамвайната мотриса е обзаведена с четири електронни табла за маршрута, часовник в пътническия салон, система за ин-войс оповестяване на спирките и четци за таксуване с електронни билети

17:10 | 29.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
След месец тръгва първият от 18 модернизирани трамваи в София

Първият трамвай, реконструиран по проект на чешката фирма Инекон, беше представен днес в София. Мотрисата ще влезе в експлоатация след едномесечни изпитания.

Договорът за реконструкция на 18 мотриси по проект на чешката фирма е на стойност над 13 млн. лв.

Изцяло обновени са електрозадвижващата част, пътническият салон и електрониката във ватманската кабина. Конструктивно е обезпечено движението на мотрисата с всеки един от четирите електродвигатели в нея, каза мениджърът на проекта от българска страна Михаил Йорданов, цитиран от БТА. По този начин при аварийна ситуация трамваят може да се придвижва на собствен ход до депото. Чрез новото електрозадвижване трамваят ще може да спестява до 40 на сто от изразходваната енергия, посочи той.

Реконструкцията е траела шест месеца, а стойността на ремонтите е над 700 хил. евро. В общинското дружество Трамкар е извършена 60 на сто от работата по реконструкцията, а другата - в Чехия, допълни Йорданов.

Трамвайната мотриса е обзаведена с четири електронни табла за маршрута, часовник в пътническия салон, система за ин-войс оповестяване на спирките и четци за таксуване с електронни билети. Средната част на мотрисата е нископодова.

По думите на Йорданов останалите 17 трамвая ще бъдат готови до февруари следващата година, като по разчети всеки месец ще излиза по един трамвай, реконструиран от Трамкар под надзора на Инекон.

Преди да влезе в експлоатация реконструираната трамвайна мотриса ще премине през едномесечни изпитания, по време на които ще мине 400 километра по линиите на трамвайния транспорт в столицата. Изпитанията ще бъдат извършвани в нощните часове, посочи Йорданов.

Цената на един нов трамвай в момента е близо 3 млн. евро, каза столичният кмет Бойко Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още