IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Митал: Купувачът на Кремиковци няма да е спекулант с недвижими имоти*

Според Митал, който днес се срещна с Петър Димитров, разговорите с потенциални инвеститори ще бъдат приключени "до часове"

15:52 | 29.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Митал: Купувачът на Кремиковци няма да е спекулант с недвижими имоти*
Не се водят разговори с купувачи, имащи намерение да ликвидират металургичния комбинат Кремиковци с цел спекулативни имотни интереси. Това заяви мажоритарният собственик на комбината Прамод Митал на среща с министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, съобщиха от министерството.

Подобни намерения противоречат на ангажиментите, поети в приватизационния договор и пред Европейската комисия, допълни Митал. Над 70 000 българи са ангажирани пряко или косвено с дейността на комбината, чиито нетни приходи от продажби представляват почти 2% от брутния вътрешен продукт на страната.

На проведените вчера и днес срещи Прамод Митал запозна министър Димитров с хода на водените от него преговори за продажба на мажоритарния дял на дружеството, като по думите му разговорите с потенциални инвеститори в комбината са в напреднала фаза и той пое ангажимента да ги приключи „до часове".
 
Преговорите не се водят директно за Кремиковци, а за Финметалс, и от тази гледна точка държавата не е страна в преговорите, допълни министърът.

По линия на приватизационния договор на Финметалс холдинг новият собственик наследява задължения за инвестиции, които по груби изчисления възлизат на между 120 млн. и 140 млн. евро, като в тази сума влизат и екоангажиментите, които трябва да се реализират, уточни Димитров.
 
Министър Димитров постави категоричното си изискване купувачът да запази предмета на дейност на Кремиковци и незабавно да инвестира в подобряване на екологичните параметри и в модернизацията на комбината. Държавата ще поиска от избрания от Митал инвеститор да даде гаранции чрез подходящи финансови инструменти за изпълнението на инвестиционния план за жизнеспособност, включително и мерките за опазване на околната среда. Новият собственик трябва да гарантира, че ще обслужва и всички задължения към фирмите доставчици.

От единия от потенциалните купувачи вече са изпратени гаранционни писма с ангажимент за инвестиране в екологично съобразените проекти на комбината, както е договорено с българското Министерство на околната среда и водите.

От името на правителството министър Петър Димитров изрази категоричната позиция, че държавата няма да допусне ликвидирането на структуроопределящо за икономиката ни предприятие като „Кремиковци" и волята на правителството е комбинатът да продължи да работи при изпълняване на плана за жизнеспособност и подобряване на екологичните параметри.

Новината за продажбата на комбината бе съобщена миналата седмица от председателя на Управителния съвет на дружеството Александър Томов. Засега единственият инвеститор, предложил конкретна програма, е украинецът Констянтин Жеваго. 

Жеваго пристига на посещение у нас утре, съобщи премиерът и председател на БСП Сергей Станишев на пресконференция след заседание на изпълнителното бюро на партията. Интерес към "Кремиковци" има и от страна на сериозен американски инвеститор, съобщи още Станишев, цитиран от БТА.

Днес от Столична община съобщиха, че във връзка с оплакване на столичния кмет Бойко Борисов Европейската комисия открива нова процедура срещу България с цел проверка на това дали по отношение на металургичния комбинат се прилагат европейските директиви в областта на околната среда.

Според премиера въздействието на Столична община пред ЕК е не толкова загриженост за състоянието на околната среда в София и здравето на столичани, колкото конкретни икономически интереси. Има инвестиционни намерения от катарски фонд за сериозни инвестиции в жилищно и офис строителство или ново сити в София, което силно се лансира от столичния кмет и от главния архитект, което неизбежно предвижда закриването на "Кремиковци", допълни Станишев.

*Актуализирано към 17:25 часа

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още