IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейски организации на емитентите обединяват усилия

Към март 2008 г. обновената организация ще е известна като EuropeanIssuers

14:57 | 29.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Европейски организации на емитентите обединяват усилия
EALIC и UNIQUE - двете организации, представляващи преобладаващата част от публичните компании в Европа, постигнаха споразумение за сливане по време на заседание на Борда на директорите в Брюксел, съобщиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Сливането, което е вече факт, се разглежда като съществено укрепване на позицията на емитентите в стремежа им към добре функциониращи и ликвидни европейски финансови пазари.

EALIC (Европейска асоциация на публични дружества) има членове от седем страни, членки на Европейския съюз: Белгия, Франция, Италия, Холандия, Полша, Португалия и Испания. UNIQUE (Съюз на емитентите в Европа) обединява членове от седем държави от Европейския съюз: България, Кипър, Финландия, Франция, Германия, Гърция и Великобритания, а така също и Швейцария.

Към март 2008 г. обновената организация ще е известна като EuropeanIssuers.

EuropeanIssuers обединява над 9 200 публични компании с пазарна капитализация надхвърляща 8,5 трлн. евро.

Председател на новата организация ще бъде сегашния председател на EALIC Жак Шравен. Сегашният председател на UNIQUE и изпълнителен директор на Quoted Companies Alliance Джон Пиерс ще изпълнява длъжността на зам.-председател на организацията. EuropeanIssuers ще има офиси в Брюксел с постоянен секретарат.

EALIC е основана през 2002 г., а UNIQUE - през 2003 г. Двете структури се фокусират върху въпроси, свързани с капиталовите пазари, както и върху регулацията и правната рамка, касаещи компаниите, чиито акции са приети за публична търговия в ЕС.

Сред основните теми на интерес са защита правата на акционерите, корпоративното управление, клиринг и сетълмент, както и финансовото отчитане и одит.

Основен приоритет на новата структура ще бъдат нуждите на компаниите, техните акционери и постигането на ефективни трансгранични системи за гласуване. EuropeanIssuers ще защитава потребността от повече прозрачност за акционерите и ще се стреми заедно с институциите и други заинтересовани страни към установяване на ефективни процеси на гласуване в Европейския съюз като цяло.

Асоциацията на индустриалния капитал в България е член на UNIQUE.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още