IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС открива процедура срещу България заради Кремиковци

Процедурата цели да разгледа процеса на прилагане на Директива 96/61/ЕО относно комплексното предотвратяване и контрол на замърсяването

13:59 | 29.01.08 г.
ЕС открива процедура срещу България заради Кремиковци
Европейската комисия ще открие нова процедура срещу България с цел цялостно преразглеждане процеса на прилагане на Директива 96/61/ ЕО. Това се казва в писмо до кмета на София Бойко Борисов, изпратено от Генерална дирекция „Околна среда” на ЕК, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Новата процедура се открива във връзка с подаденото от страна на Бойко Борисов оплакване относно замърсяването от МК ”Кремиковци” АД. Процедурата цели да разгледа процеса на прилагане на Директива 96/61/ ЕО относно комплексното предотвратяване и контрол на замърсяването и по-специално процеса на издаване на разрешения по смисъла на директивата.

„Формалната регистрация на процедурата ще бъде извършена от Генералния секретариат на Комисията, откъдето ще получите официално потвърждение, както и повече информация за хода на разследването“, се казва в писмото.
 
Проблемът с комплексното разрешително на металургичния комбинат се изостри в края на миналата година. От Кремиковци твърдяха, че са изпълнили всички условия за издаване на разрешителното, а от Министерство на околната среда и водите отказаха да се ангажират със срок за издаването му. Синдикати на комбината заплашиха със стачни дейсвия, ако разрешителното не бъде издадено до края на декември.
 
В момента се водят преговори за продажбата на Кремиковци, като засега единственият инвеститор, предложил конкретна програма, е украинецът Констянтин Жеваго. 
 
Днес акциите на комбината поевтиняха с 14,05 на сто до средна цена 20,12 лв. при прехвърлени 9730 броя.

Още по темата: 

Митал: Купувачът на Кремиковци няма да е спекулант с недвижими имоти

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 23.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още