IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стартира приемането на документи за подпомагане на пчеларите

Одобреният финан­сов размер на програ­мата за 2008 г. е 3,55 млн. лв.

13:46 | 29.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Стартира приемането на документи за подпомагане на пчеларите
От утре, 30 януари, за първи път в Разплащателната агенция ще се приемат проекти по „Националната програма за пчеларство”, съобщиха от Министерството на земеделието. По нея в сектора се предвижда да бъдат отпуснати субсидии на стойност общо 11,15 млн. лв. за периода 2008 - 2010 г., половината от които ще бъдат възстановени от Европейския съюз. Одобреният финансов размер на програмата за 2008 г. е 3,55 млн. лв. Крайният срок за кандидатстване изтича на 15 май тази година.

По-конкретно, по мярка 2 от програмата ще се поемат част от разходите за осъществяване на ветеринарен контрол и оказване помощ от пчеларите, както и част от разходите за закупуване за препарати в борбата срещу болестта вароатоза.

По мярка 3 се поемат част от разходите на пчеларите за извършване на лабораторен анализ на пчелния мед за показателите, редуциращи захари и полен и др. За изследването пчеларят има право на две проби от партидите си пчелен мед по свой избор веднъж годишно. В тази мярка е предвидено подпомагане на лаборатории за закупуване на лабораторно оборудване и консумативи. За подпомагане на лабораторния анализ могат да кандидатстват физически и юридически лица или сдружения на пчелари, регистрирани като земеделски производители. За закупуване на лабораторно оборудване могат да кандидатстват лаборатории в системата на Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС), извършващи физико-химичен анализ на пчелен мед, акредитирани за дейността си от Българска служба по акредитацията.

По мярка 4, „Подновяване на пчелните кошери в общността”, пчеларите могат да кандидатстват за закупуване на нови празни кошери от 30 до 50 броя, но само в случай че към датата на кандидатстване притежават не повече от 100 пчелни семейства. Земеделските производители могат да получат финансова помощ за закупуване на голи роеве и отводки с цел увеличаване броя на пчелните семейства или за подмяна на до половината на наличните. Подпомага се закупуването на до 50 бр. рояци или отводки.

Един кандидат може да бъде подпомаган не повече от един път по една мярка в рамките на една година от изпълнението на програмата и не повече от 3 пъти в рамките на програмата, уточняват от министерството.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още