IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Премиерът обеща целогодишна субсидия за млякото

За целта от държавния бюджет трябва да бъдат отпуснати 60-70 млн. лв.

17:35 | 28.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Премиерът обеща целогодишна субсидия за млякото
„Получихме уверение от премиера Сергей Станишев, че млекопроизводителите ще получат субсидия за качествено мляко не само до края на месец март, а за цялата 2008 г.“, каза пред журналисти председателят на Националния млечен борд Димитър Зоров, който заедно с представители на браншови организации на млекопроизводители от страната се срещна днес с министър-председателят.

Зоров уточни, че за целта от държавния бюджет трябва да бъдат отпуснати 60-70 млн. лв., така че целогодишно за качествено краве и козе мляко ще се получават по 20 ст. на литър, а за качествено овче и биволско мляко – по 25 ст. на литър.

Освен това, по думите на Зоров, премиерът споделя тяхното виждане, че трябва да има допълнителна субсидия за изхранването на кравите, което ще изисква още около 10 млн. лв., тъй като става въпрос за подпомагане с по 350 лв. на стопаните, които гледат общо около около 27 хил. крави.

По време на днешния разговор между премиера и млекопроизводителите се е стигнало също така до общото мнение, че е необходимо премахване на ограничението за праг в размера на капиталовата субсидия, който е до 150 хил. лв. за един земеделски производител.

По думите на Зоров премиерът се е съгласил и със становището на млекопроизводителите за изравняване на максимално допустимата инвестиция в земеделските стопанства по програмите за развитие на селските райони с тази на преработващата промишленост, която е 4 млн. евро. По този начин се смята, че цялото количество мляко, произвеждано в България до 2009 г., ще може да отговаря на изискванията на ЕС.

Премиерът е обещал също така, че до края на януари ще бъдат изплатени и полагащите се компенсации при 100% загинали пролетни посеви.

Зоров уточни, че за да може да се получи допълнителната субсидия, а също така и допълнителното подпомагане на животновъдите, ще бъде необходима нотификация от съответните органи на Европейската комисия, като според него този въпрос трябва да бъде задействан в близките дни.

Председателят на млечния борд заяви от името на млекопроизводителите, че в следващите две седмици няма да има никакви стачни действия от тяхна страна, за да може през това време да бъдат проведени съответните разговори между премиера и министрите на финансите и на земеделието във връзка с удовлетворяване на искането на млекопроизводителите.

Във връзка с журналистически въпрос Зоров отбеляза, че исканията им не са политически и че от бранша смятат за отговорен за сегашното положение на животновъдите земеделския министър Нихат Кабил, тъй като посочените проблеми са били поставени пред него още преди половин година, но той не е предприел никакви мерки.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още