IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фармацевтите подадоха жалба в съда срещу указания на здравната каса

Мотивът за това е, че указанията противоречат на редица норми в действащото в момента законодателство

13:57 | 28.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Фармацевтите подадоха жалба в съда срещу указания на здравната каса
Българският фармацевтичен съюз (БФС) подаде жалба в Административен съд – София срещу Указанията за работа с лекарствения списък на НЗОК и Приложение №2 към него, утвърдени от директора на касата на 10 януари 2008 г., съобщиха от съюза.

Мотивът за това е, че указанията противоречат на редица норми в действащото в момента законодателство. Най-сериозното несъответствие е свързано с надценките за аптеките при работа с лекарства, заплащани по линия на НЗОК. Цените в лекарствения списък на касата са формирани на базата на надценки, които драстично се различават от предвидените в одобрената само месец по-рано наредба на МС за условията и правилата за регулиране на цените на лекарствените продукти.

Към указанията на касата е приложен списък с крайни цени за лекарствените продукти, заплащани от бюджета на НЗОК, които са формирани на базата на надценки за аптеките между 0% и 15%, а приетата през декември 2007 г. нарeдба на Министерски съвет предвижда надценки от 18%, 20% и 22% в зависимост от ценовата група на лекарствата.

Директорът на НЗОК, в колони 7 и 9 на Приложение № 2, към Указанието е определил други надценки на търговци на едро и на дребно с лекарствени продукти, които не съответстват на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и са определени едностранно в разрез с действащото законодателство”, пише в жалбата на Българския фармацевтичен съюз до Административен съд – София.

Самият факт, че чрез Указания на НЗОК се определят крайни цени за продажби на дребно в аптеките, също противоречи на закона. Директорът на НЗОК няма такива правомощия. Както вече стана ясно, цените за продажба от страна на търговци на едро и на дребно на лекарствени продукти се определят с наредба на Министерски съвет, пише в съобщението.

Общият правен извод, според цитираните в жалбата на БФС основания е, че Указанията за работа с лекарствения списък на НЗОК от 10 януари са частично незаконосъобразни поради липса на компетентност, нарушение на административно-производствените правила и противоречие с материалноправни разпоредби.

Решението за обжалване е взето, след като на 17 и на 22 януари се проведоха срещи между представители на БФС и НЗОК, на които беше обсъдено изменението на сключените еднотипни договори между аптеките и НЗОК във връзка с Указанието от 10 януари. На тези срещи не беше постигнато съгласие с директора на НЗОК за оттегляне на Указанието в частта му за определяне на цени за продажба на дребно на лекарствените продукти.

В подадената жалба е записано и особено искане съдът да постанови незабавно спиране действието на указанието в частта му относно оспорваните разпоредби. Мотивите са, че ако тези разпоредби бъдат изпълнени, аптеките, работещи с лекарствени продукти, финансирани от НЗОК, ще получат значително по-ниско заплащане спрямо нормативно определеното (съгласно Наредба за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти).
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още