IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Софийското метро празнува 10-годишен рожден ден

На 28 януари 1998 година е открит първият участък от първи метродиаметър, който започва от метростанция "Сливница" и е стига до метростанция "Константин Величков"

09:04 | 28.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Софийското метро празнува 10-годишен рожден ден
С международна конференция "Тунелно и метростроителство" ще бъде отбелязана днес десетата годишнина от пускането в експлоатация на софийското метро.

Във форума ще участват специалисти и представители на метрополитените в Лисабон, Прага, Мадрид, Торино, Милано, Виена, Мюнхен и Атина. Свой доклад ще изнесе и Клод Берингер - генерален секретар на международната тунелна асоциация.

По време на дискусиите ще бъде презентиран и т. нар. "нов австрийски способ" на тунелно строителство. Чрез него ще се изграждат част от участъка на втория метродиаметър от надлез "Надежда" до бул. "Черни връх". До края на февруари се очаква да приключи процедурата за избор на изпълнител на строителството му.

На 28 януари 1998 година след 19-годишно строителство е открит първият участък от първи метродиаметър, който започва от метростанция "Сливница" и е стига до метростанция "Константин Величков". На 17 септември 1999 година участъкът е разширен до метростанция "Опълченска", а една година по-късно метрото стига до станция "Сердика". Връзката между метростанции "Сливница" и "Обеля" е построена за две години.

От 2005 година започва строителството на участъка от първи метродиаметър от "Сердика" до "Младост" като първите метровлакчета по него се очаква да пътуват през следващата година.

В момента софийското метро е с 8 метростанции, разположени по 10-километрово трасе. От 2009 година ще влязат в експлоатация още 6 метростанции с 8-километрово трасе.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още