IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 28 януари

07:23 | 28.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 28 януари
Васил Божков форсира продажбата на ЦСКА
в. Дневник
 
Лидерът във футболното първенство ЦСКА ще има нов собственик. Това е единственото сигурно около слуховете за продажба на клуба от последните няколко дни. Няколко са вариантите за разпределение на акциите, но те са свързани с два вероятни купувача - американската финансова група Ей Ай Джи (AIG) и кръга около бъдещите собственици на "Кремиковци" - украинците Ринат Ахметов и Константин Жеваго. Официално потвърждение за финализиране на сделката няма, но проучване на "Дневник" показа, че съвсем скоро ще има повече яснота.
 
Бившият собственик на клуба Васил Божков е водещата фигура в преговорите, тъй като има интерес да получи сума, която Прамод Митал не му е издължил при предишната продажба. Според различни източници става въпрос за между четири и седем милиона евро. Индийският бизнесмен категорично е спрял да финансира ЦСКА и да се издължава на Божков. Доколко въобще през миналата година е имало продажба, не е съвсем сигурно, тъй като акциите в момента са прехвърлени на офшорната компания "Интернешънъл спорт мениджмънт сървисиз СА" (International Sport Management Services SA), регистрирана в Люксембург.
 
Лекарите стачкуват напролет
в. Новинар
 
Ефективна стачка на медицинската общност в страната ще има най-вероятно през пролетта. Това стана ясно вчера след пресконференция на съсловните организации в здравеопазването. За момента те започват подготовката на национален протестен митинг.
 
Няма никой доволен от здравеопазването в България. Всички плащат, недоволни са и лекари и пациенти, заяви председателят на асоциацията на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) проф. Станка Маркова. Според нея е абсурд това, че здравната каса плаща за цялото население от осигуровките на 30% от хората. Трябва държавата да поеме осигуровките за здраве на децата и пенсионерите и тези пари да бъдат също толкова, колкото плащат и работещите, каза Маркова. Според нея е абсолютно недопустимо това, че държавата дава по 300 лв. годишно за млякото на една крава, а за лечение на човек по 115 лв.
 
Брюксел разширил зони от "Натура"
в. Дневник
 
Европейската комисия (ЕК) е оказала натиск върху българското правителство при обявяването на защитените зони от екомрежата "Натура". От Брюксел потвърдиха, че още на 29 ноември 2007 г. европейската администрация е изпратила писмо, в което е било изразено несъгласие от екозоните да отпаднат териториите, включени в устройствените планове на общините. България е изпратила официален отговор на 7 януари тази година, с което казусът за момента се води приключил. Не е ясно какво е съдържал отговорът на правителството, но регионалните инспекции веднага са получили инструкции да прецизират обхвата на зоните.
 
За натиска от страна на ЕК се разбра по време на семинар за финансирането на "Натура", организиран от българското представителство, на международната природозащитна организация WWF. Тогава представител на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) призна, че Брюксел е недоволен от факта, че българското правителството е изпратило непълен списък с местата от "Натура" по директивата за местообитанията. Поради тази причина е започнало последвалото връщане на повечето от отложените зони обратно в списъка. Официално от МОСВ обаче отрекоха да са получавали критики от Брюксел.

Броим емигрантите заедно с Европа
в. Стандарт 
 
 
Миналата седмица правителството уволни шефа на Националния статистически институт Стоян Цветков и назначи на негово място главния секретар Марияна Коцева. Версиите около освобождаването му варираха от твърдението, че е подавал невярна информация на кабинета, до това, че я е подавал със закъснение. Днес Марияна Коцева официално поема длъжността от него.
 
- Г-жо Коцева, имаше няколко версии за освобождаването на предшественика ви г-н Цветков от поста, включително и за натиск от кабинета за промяна на данните.
 
 Аз не бих искала да коментирам ситуацията с освобождаването на г-н Цветков освен в един аспект. Това, което знам, е, че става дума за недобра комуникация между него и правителството. Като досегашен главен секретар не знам да е оказван натиск за корекции на данните. Но това, което искам да направя приоритетно, е точно подобряването на комуникацията - не само с правителството, естествено, а с всички потребители на информация, включително за вас, медиите, за гражданите и за неправителствените организации. Имам предвид да се подобри разпространението в два аспекта - да се ускори достъпът до такава информация, като усъвършенстваме сайта, и по-активно да оповестяваме информацията.

 - Във връзка с подобряването на комуникацията правителството с приоритет ли ще получава информация?

Основен принцип, който е залегнал в европейската статистическа практика, е, че всички потребители имат равен достъп. Данните се оповестяват едновременно, без значение дали за правителство или за медии.
 Ако нещо ново трябва да се добави, това е да участваме по-активно в работата на европейските статистически институции. След като вече не сме наблюдател, а равноправен член на ЕС, трябва да се включим в разработването на методологията за статистически изследвания.

 - Значи ли това, че инфлацията ни досега е мерена с по-различна методология? Ще има ли проблеми в съдържанието на потребителската кошница например?

Методологията за измерване на инфлацията е на ЕС и е въведена още в началото на прехода. Но що се отнася до потребителската кошница, през известен период от време се актуализира съставът й в зависимост как се променя потреблението. Помните, преди време оттам извадихме някои стари неща като смяна на цип, консерва копърка.
 
Млекопроизводители искат 260 млн. лв. срещу фалити
в. Новинар
 
Около 260 млн. лв. държавна субсидия трябва да бъде отпусната на млекопроизводителите, за да не фалират. Това каза вчера председателят на Асоциацията на млекопроизводителите в България Димитър Зоров. Браншът ще се срещне и ще обсъди възможностите за финансиране с премиера Сергей Станишев днес. Ако не им бъдат отпуснати тези средства, фермерите ще бъдат принудени да заколят животните си и да търсят работа извън България, обясни Зоров. Парите, които искат производителите, ще са за подпомагане на производство на мляко и за изхранване на добитъка.
 
Изграждането на велосипедни алеи в София се отлага
в. Дневник 
 
Изграждането на велоалеи в София отново се отлага. При обсъждането на общинския бюджет за 2008-а главният архитект Петър Диков съобщи, че за тези година е предвидено само възстановяването на съществуваща, но неизползваема алея по бул. "Цар Борис ІІІ" от Околовръстното шосе до Руски паметник и велопаркинг до пл. "Македония". За този проект са заделени 1 млн. лв. За други алеи няма проекти, призна Диков. "Проектантите в България вече са кът", оправда се той.
 
Главният архитект обеща догодина все пак да са готови проектите и да започне изграждането на велоалеи в "Люлин" и "Младост", които да стигат до станциите на метрото. Сега градският транспорт в "Люлин" не отвежда хората до метрото, припомни Диков. В София в момента има и друга неизползваема велоалея, която свързва градинката пред НДК с Южния парк. Пътят на колоездачите обаче често е препречван от коли, пешеходци, ремонти, кашпи и други препятствия.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още