IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акция на седмицата – Енемона АД

Компанията направи силен борсов дебют въпреки сътресенията на пазара в началото на седмицата

11:00 | 26.01.08 г.
Акция на седмицата – Енемона АД
Книжата на Енемона АД-Козлодуй бяха избрани от екипа на Investor.bg за победител в поредното издание „Акция на седмицата“. Компанията дебютира на БФБ в сряда като пазарната и оценка същия ден се повиши с 5,18% спрямо цената на отсичане при IPO-то, въпреки сътресенията на борсата в понеделник и вторник.
 
За трите дни от началото на вторичната търговия акциите на Енемона се повишават с 1,42 на сто до 17,04 лв. средна цена за брой.
 
През ноември компанията осъществи IPO като предложи 2 млн. акции на цени между 11 и 16,8 лв. Емисията беше презаписана близо 30 пъти, а поръчките за покупка на новите акции възлязоха на 1 млрд. лв. Определената цена бе максималната от 16,8 лв.
 
Набраните средства от първичното публично предлагане ще бъдат използвани за финансиране на инвестиционната дейност на Енемона АД, която включва следните проекти:
 
- Инвестиции в енергийни проекти на базата на възобновяеми енергийни източници (проект „Енергийно оползотворяване на селскостопанска биомаса в Северна България”, соларни електроцентрали и др.).
 
- Инвестиции, свързани със закупуването на активи, с цел увеличаване възможностите на Енемона АД като водеща инженерингова и строително-монтажна компания да реализира крупни проекти в енергетиката, индустрията и екологията.
 
- Енергиен проект „Ломски лигнити” - проучване, разработка на проекта и привличане на стратегически инвеститори.
 
- Рефинансиране на част от дългосрочните задължения на компанията с цел оптимизиране на кредитния портфейл и намаляване на лихвените и валутните рискове за дружеството.
 
Основните дейности на дружеството са шест. На първо място инжинерингово и строително монтажни дейности, с три регионални поделения в София, Козлодуй и Гълъбово. Втората основна дейност е енергетика, екология, инфраструктура и гражданско строителство, като дружеството има дирекции "Енергийна ефективност" и "Енергетика", както и няколко дъщерни компании в поднаправление "Енергетика".
 
Третото направление е биомаса и слънчева енергия, конвенционална енергетика - лигнитни въглища и локални енергийни обекти близо до потребителите. Четвъртото направление е ютилитис, като е създадено дружество Енемона Ютилитис АД, лицензиран търговец на електроенергия, природен газ и други. Петото направление е дружество за недвижими имоти, което предстои да бъде създадено - ФИНИ АДСИЦ. Шестото направление е секюритизация на вземания от енергийно ефективни проекти и вземания от ютилитис проекти, което е съсредоточено във ФЕЕИ АДСИЦ.
 
От компанията очакват приходите й за 2011 г. да възлязат на 120 млн. евро.
 
В края на миналата година Българската агенция за инвестиции връчи на представители на Енемона сертификат за първи клас инвестиция за проекта „Енергиен проект ломски лингнити“. Целта на проекта е на база ломското лигнитно находище да бъде създаден енергиен център около р. Дунав в района на гр. Лом при използване на географския и инфраструктурен потенциал на територията.
 
Данните в раздел „Компании“ в Investor.bg сочат, че свободно търгуемият обем акции (free-float) в момента е 21,5 на сто от общия.
 
Енемона бе определена от потребителите на форума на Investor.bg за най-перспективното дружество за тази година.

Свързани компании:

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още