IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Утрояваме приходите от туризъм до 2013 г.

Брутни приходи от 6 млрд. евро от туристически посещения на българи и чужденци през 2013 г. предвижда национална стратегия

11:04 | 25.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Утрояваме приходите от туризъм до 2013 г.

Утрояване на приходите от туризъм в България се очаква до 2013 г. Това съобщи заместник-председателят на Държавната агенция по туризъм Станислав Новаков при представянето на националната стратегия за устойчиво развитие на туризма в България за периода 2008-2013 г.

Брутни приходи от 6 млрд. евро от туристически посещения на българи и чужденци през 2013 г. предвижда националната стратегия. Приходите за миналата година се очаква да бъдат изчислени на 2,4 млрд. евро, а прогнозните за 2008 г. - 3 млрд. евро.

За постигането на тези финансови резултати до 2013 г. в стратегията се залага основно на предлагането на продуктите с по-висока добавена стойност, за да се търси привличането на платежоспособни клиенти, разнообразяването на туристическия продукт и от промяната на съотношението в ценообразуването на туристическите пакети, като се предлагат услуги, които генерират по-висока добавена стойност, каза Новаков, цитиран от БТА.

Около 250 млн.евро ще са необходими за постигането на целите на стратегията в рамките на първите пет години. Средства ще се търсят по линия на оперативна програма „Регионално развитие“ по приоритет три „Устойчиво развитие на туризма“.

Според стратегията през 2013 г. 60 на сто ще бъде делът на допълнителните услуги, а 40 на сто на основните. За миналата година съотношението е било обратно - 40 на 60 на сто, а прогнозите за тази година са допълнителните услуги да са с дял от 45 на сто, а основните - с 55 на сто.

Стратегията предстои да бъде съгласувана с различни министерства, а после да бъде предложена за одобрение в МС с идеята да стане част от общия национален план за развитие на България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още