IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продават Кремиковци на украинския милиардер Констянтин Жеваго**

Жеваго управлява икономическата групировка "Финанси и кредити"

09:40 | 25.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Продават Кремиковци на украинския милиардер Констянтин Жеваго**

До ден-два продаваме "Кремиковци" на украинския милиардер Констянтин Жеваго, съобщи пред БНТ Александър Томов, председател на Управителния съвет (УС) на комбината.

Купувачът е 34-годишен украинец, близък до руския олигарх Олег Дерипаска. Жeваго управлява икономическата групировка "Финанси и кредити". Той е депутат от партията на премиера Юлия Тимошенко и държи четвъртото по големина в света находище на железни руди. 

Предварителен договор за сделката може да бъде подписан днес или утре, каза Томов.

По думите му от купувача ще зависи дали в управлението на металургичния комбинат ще останат хора от сегашното ръководство на компанията.

Той опроверга информацията, че се готви и сделка за футболния клуб ЦСКА.

Украинският богаташ, чието състояние се оценява на $3,3 млрд., има интереси и във футбола. Той притежава елитния украински тим Ворскла (Полтава).  

В сряда тази седмица министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров за пореден път подкани Кремиковци да изпълнява инвестиционната си програма, като заплаши, че ако това не се случи, може да влезе в правата си на собственик. В същото време обаче Димитров посочи, че в скоро време „ще бъдат взети важни решения“ относно комбината. 

Днес министърът коментира новината така: „Решението на Прамод Митал да продава Кремиковци е по-скоро от ситуацията около комбината, отколкото негово вътрешно желание“. Според него мажоритарният собственик на завода по-скоро не е могъл да се справи с проблемите пред дружеството**.

Петър Димитров каза, че не е имал правомощията да огласява желанията на бъдещия купувач, не са били ясни и желанията на сегашния собственик. „Тази сутрин главният изпълнителен директор на Кремиковци Александър Томов обяви 90 процента от сделката за станала, това ми дава възможност да говоря и аз“, посочи министърът. 

Старият собственик не изпълни поетите ангажименти, надявам се, че новият собственик ще ги изпълни, от тази гледна точка съм оптимист за бъдещето на Кремиковци“, коментира Петър Димитров. „Разбира се, да не казваме „хоп“ преди сделката да е станала“, допълни той.

В отговор на въпрос дали постоянните искания за затварянето на завода биха могли да провалят сделката, Петър Димитров посочи, че исканията не са от оторизирани органи, които имат такива права. Все пак пазарната икономика не се командва от административни желания, допълни той.   

 

В началото на днешната сесия книжата на Кремиковци регистрираха значително повишение от 18,70% до 20,76 лв. за брой. 

Купувачът на комбината Констянтин Жеваго е роден на 7 януари 1974 г. в Магаданска област в Сибир, пише Dnes.bg. През 1996 г. завършил Киевския държавен икономически университет. По време на следването си, едва 19-годишен, постъпва на ръководна длъжност във финансово-промишленото обединение "Финанси и кредит", на което днес е президент.

Управлява и „Ferrexpo“ - най-големият в Украйна производител и износител на обогатена желязна руда "Полтавский горнообогатительный комбинат".

Контролният пакет акции на „Ferrexpo“ са собственост на компанията "The Minco Trust", в която депутатът Констянтин Жеваго има участие.  

Депутат е от партията на премиера Юлия Тимошенко и държи четвъртото по големина в света находище на железни руди*.

*Актуализирано към 11:50 часа 
**Актуализирано към 12:15 часа 

 

 

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още