IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енемона с кредит от 7 млн. евро за проекти за енергийна ефективност

Отпуснатият кредит ще бъде предоставен на два транша – първият от 3 млн. евро и вторият от 4 млн. евро

15:56 | 24.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Енемона с кредит от 7 млн. евро за проекти за енергийна ефективност
Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпусна кредит в размер на 7 млн. евро за развитие на българския пазар на енергоспестяващи услуги на Фонд за енергетика и енергийни икономии – ФЕЕИ АДСИЦ, собственост на Енемона АД, съобщиха от компанията.

Фондът приоритетно работи с проекти за енергийна ефективност в детски градини, училища, болници и други обществени сгради.

Отпуснатият кредит ще бъде предоставен на два транша – първият от 3 млн. евро и вторият от 4 млн. евро. Кредитът ще осигури на Енемона необходимия й дългосрочен капитал, за да може компанията да разшири ЕСКО дейността си, която предлага енергоспестяващи услуги на клиенти в публичния и частния сектор. Финансирането ще се използва за изкупуването на вземанията по енергоефективните договори на Енемона.

От създаването си през 2006 г. ФЕЕИ е закупил вземания от над 20 проекта за енергоефективни дейности на стойност над 8 млн. лева.

Енемона АД е една от първите български ЕСКО компании. В рамките на енергоефективните проекти ЕСКО компаниите сключват договори с крайния бенефициент, като ЕСКО компанията разработва, изпълнява и финансира проекта с цел намаляване на цялостното потребление на енергия от бенефициента. Чрез спестяванията по енергоефективния проект се заплаща на ЕСКО компанията.

Българското правителство вече предприе няколко ключови мерки за борба с енергийните загуби в страната, където консумацията на енергия на единица от БВП остава доста над средните за ЕС нива.

ЕБВР подкрепи тези действия с инвестиции в българския енергоефективен сектор. Последните проекти включват кредити за финансиране на ВЕЦ, увеличаване на грантовете за прилагане на енергоефективни мерки в жилищни сгради и стъпки за подкрепа на търговията с емисии въглероден диоксид срещу проекти на базата на възобновяеми енергийни източници.

ЕБВР е вложила в България около 1,5 млрд. лева в различни проекти.
 
Днес акциите на Енемона поевтиняха с 3,74 на сто до средна цена 17,01 лв. при прехвърлени 36 721 броя, а тези на ФЕЕИ АДСИЦ добавиха 0,14 на сто до 7,11 лв. при обем от 140 дяла.

Свързани компании:

Енемона АД(E4A)

Фонд за енергетика и енергийни икономии - ФЕЕИ АДСИЦ(FEEI)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още