IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Млекопроизводители ще искат от Брюксел увеличение на субсидиите за сектора

Млекопреработватели апелират към Брюксел, макар и със закъснение, за подкрепата на ЕС към сектора.

13:44 | 24.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Млекопроизводители ще искат от Брюксел увеличение на субсидиите за сектора

Субсидията от общо 10,8 млн. лева за подпомагане на производството на качествено мляко, която е разрешена от Европейския съюз, не е достатъчна, тъй като ще стигне само за 2-3 месеца. Това становище изразиха днес на пресконференция представители на браншови организации на млекопроизводители и млекопреработватели от страната.

Въпреки че е малка, ако тази краткосрочна помощ предоставяна от бюджета бъде надхвърлена, то България ще плаща санкции, поясни председателят на Националната асоциация на млекопреработвателите (НАМ) Михаил Тачев, цитиран от БТА. По думите му по тази причина организацията апелира към Брюксел, макар и със закъснение, за отмяна на посочената санкция и за подкрепата на ЕС към сектора.

Другата субсидия от общо 25 млн. лева се очаква от 1 януари тази година, но поради дългата процедура и оформяне на сложна документация по нея, реално фермерите ще получат парите си едва в средата на март, когато вече ще са останали без средства, уточняват те. Затова от бранша настояват за ускоряване на процедурата по попълване на заявленията за получаване на средствата по схемата, по която се предвиждат до 7500 лева на стопанин годишно.

Млекопроизводители от района на Стара Загора и от НАМ пък отправят обвинение към ръководената от Димитър Зоров Асоциация на млекопреработвателите, която според тях е „подстрекавала фермерите с нереалистични искания”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още