IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Донев: Чуждите инвеститори продават у нас, за да решат проблеми другаде

Изпълнителният директор на Софарма сподели своята визия за капиталовия пазар по време на поредната среща на "Клуб Investor.bg"

15:07 | 24.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Огнян Донев бе поредният гост на Клуб Investor.bg. Снимка: Investor.bg
Огнян Донев бе поредният гост на Клуб Investor.bg. Снимка: Investor.bg
Голяма част от чуждестранните инвеститори, имайки проблеми в собствения си "двор", продават навсякъде по света, и България не прави изключение, заяви изпълнителният директор на Софарма АД Огнян Донев по време на поредната среща на "Клуб Investor.bg".

"Както вие бихте кеширали най-ликвидната си позиция, за да участвате в голямо IPO, така и големите компании кешират на развиващите се пазари, за да решават своите проблеми в САЩ. Вярно е, че ипотечната криза в САЩ може би няма да окаже толкова силно влияние в Европа, колкото се очакваше, но все пак то е достатъчно силно, за да фалират някои компании", каза още Донев.

"Когато се види как "изсипват" големите чуждестранни банки, прави впечатление, че с малко повече труд могат да докарат доста по-добра цена за своите клиенти. Тезата ми е, че ако не се изсипваше по този начин, цената на Софарма например вероятно нямаше да падне до 6,20 лв. Когато един акционер обаче продаде 10 хил. акции наведнъж, цената отива на дъното. В крайна сметка едно е оценката кое колко струва, а съвсем друго дали не може да се купи и по-евтино", добави изпълнителният директор на Софарма.

"В крайна сметка аз донякъде се радвам, когато акциите падат, защото това означава, че мога да купя по-евтино. Въпреки това не мога да бъде толкова гъвкав, колкото един по-малък инвеститор. Той би могъл да се освободи от всичките си акции още в началото на спада, докато аз нямам тази възможност, поради липса на ликвидност", заяви Донев.

По думите на Донев, Медика е една от компаниите, в които Софарма ще увеличи своето участие. "Предвидено е и увеличение на ликвидността по позицията на Медика, като ще има сплит и увеличение на капитала, както вероятно са очаквали някои пазарни участници. Същевременно ще има и повишаване на производствените мощности на компанията, като най-вероятно ще бъде сключен и дългосрочен договор за съвместно производство със Софарма", обяви Донев.  

"Следващата седмица очакваме да осъществим публичното предлагане на акциите на Софарма Трейдинг. Що се отнася до Унифарм, проспектът ще бъде внесен в КФН през идните дни, като оптимистичната ми прогноза за старта на публичното предлагане е след 2, а песимистичната - след около 3 месеца", уточни Донев.

На въпрос как се отразява спадът в курса на долара върху приходите на Софарма, Донев коментира, че понижението на дадена валута винаги може се компенсира с увеличение на цените, макар и на цената на малко по-обтегнати отношения с клиентите. "Що се отнася до Софарма, към 1 април ние ще преформулираме цените в евро с клиентите ни в Русия и бившите съветски републики. Това правят и повечето фармацевтични компании", добави Донев. 

Очаквайте филмов материал от срещата на Клуб Investor.bg в началото на следващата седмица.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още