IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Земеделските стопани получиха първите евросубсидии

Общата сума на полагащите се евросубсидии за земеделците за 2007 г. се очаква да е около 350 млн. лева

16:07 | 23.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Земеделските стопани получиха първите евросубсидии
Първият транш евросубсидии в размер на 155,638 млн. лв. бе пуснат днес чрез електронната банкова система за разплащане СЕБРА към банковите сметки на 37 хил. земеделски стопани, съобщиха от фонд „Земеделие”.

Това е първото безвъздмездно подпомагане по линия на ЕС, което фермерите получават за обработка на земята. Субсидията, която е за обща площ от над 11 млн. декара, включва сумите за директни плащания и националните доплащания към тях.

По схемата за единно плащане на площ (СЕПП) коректните стопани получават по 10,3 лева за декар, като националните доплащания са в размер на 4,1 лева за декар. По СЕПП сумата възлиза общо на 115 млн. лева, а над 40 млн. лева са националните доплащания.

До 12 дни всички останали коректни земеделски стопани ще получат по банковите си сметки полагащите им се евросубсидии за изминалата 2007 г., като се очаква общата сума да е около 350 млн. лева.
 
От 1 март тази година започва новата кампания по подаването на заявления за подпомагане по СЕПП за настоящата 2008 г. В първия транш най-голяма субсидия получават ЕТ Петров-Ценко Петров, който обработва земя в областите Враца и Ловеч - близо 700 хил. лв., и ЗК „Житен край” с обработваеми площи в област Бургас (над 590 хил. лв.).
 
През 2007 г. ДФ Земеделие е осъществил държавното подпомагане, в т.ч. безвъзмездна помощ и краткосрочно кредитиране, при отпускането на петнадесет целеви субсидии и две кредитни линии. Общият размер на усвоените средства е 37,67 млн. лв., от които над 29,28 млн. лв. - под формата на субсидия, и 8,38 млн. - за кредитиране на дейности за подпомагане на производство на земеделска продукция. Сключени са 8 596 договора за предоставяне на финансови средства в сектора.

Миналата година по краткосрочните финансови линии с най-много средства са подпомогнати земеделските производители от областите Плевен (4,6 млн. лв.), Пловдив (2,6 млн. лв.), София град (почти 2 млн. лв.) и Враца (близо 1,5 млн. лв.).

През миналата година официално е отчетен и финалът на приема на проекти по програма САПАРД. България е единствената страна в ЕС от 12-те нови членки, която е постигнала договаряне на близо 110% от средствата, които ЕС ни предостави по предприсъединителната програма, припомниха от фонда.

В момента фонд Земеделие е изправен пред ново предизвикателство - очакваният старт на Програмата за развитие на селските райони, се казва в съобщението. За настоящия програмен период до 2013 г. по нея са предвидени субсидии в размер на 3,24 млрд. евро. Очаква се в началото на февруари да бъде издадена първата заповед по отделните мерки за отваряне приема на проекти по програмата.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още