IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобите за картел при олиото щели да повишат още цената му

Производителите на олио обвиниха КЗК в преднамерено организирана кампания срещу тях, ще обжалват решението й пред ВАС

15:00 | 23.01.08 г.
Глобите за картел при олиото щели да повишат още цената му

Производителите на олио в момента са в затруднено финансово положение и затова всяка глоба би се отразила в цената на олиото или в орязване на заплатите на служителите. Това заявиха на пресконференция от Съюза на производителите на растителни масла и маслопродукти в България.

Председателят на съюза и изпълнителен директор на Нива АД Видьо Видев заяви, че производителите ще обжалват наложената им санкция от близо 2 млн. лв. от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) пред Върховния административен съд (ВАС).

По думите му решението за санкцията е неправилно и е взето сред силен медиен и обществен натиск. "Няма договаряне на цените на олиото между производителите. Обсъждали сме прогнозни изкупни цени на слънчогледа, но ние не можем да повлияем на цената на слънчогледа, защото сме само потребител, като изкупуваме между 40 и 50% от производството", заяви той.

Според него с промяна в Закона за защита на конкуренцията от миналата година 25% от глобите, наложени от КЗК, отиват за възнаграждение на служителите на комисията. „Освен това в средата на тази година свършва мандатът на КЗК. Сега е подходящ момент да се наберат активи на наш гръб“, заяви Видев.

КЗК се опира на основния довод, че има решение на Управителния съвет (УС) на съюза за картелиране на изкупната цена на слънчогледа. Документ за такова решение според съюза обаче не съществува. Чернова на решението била извадена от компютъра на съюза посредством нови модерни технологии, използвани от комисията, с които, според производителите, регулаторният орган в момента експериментира върху тях.

Обсъжданата прогнозната цена за изкупуване на слънчогледа за 2007 пък била с около 40% по-ниска от пазарната цена, на която към настоящия момент се купува суровината, т.е. според съюза прогнозите им не са оказали влияние върху реалната пазарна цена.

Българският пазар на слънчоглед е отворен, защото няма въведени тарифни ограничения при вноса и износа на слънчоглед и слънчогледови масла, нито са необходими разрешителни или лицензи“, коментира Цветелина Пенева от Папас олио АД. „По този начин българските производители нямат влияние върху цените, които се определят от международни стокови борси, от които на практика всеки може да купи и да внесе“.

Съюзът единствено е информирал членовете си за пазарните тенденции и излиза, че в България е забранено да се говори за цени“, каза още Пенева.

Според Комисията за защита на конкуренцията членовете на съюза са имали заседания, на които да обсъждат и фиксират изкупни цени на слънчогледа при изкупвателните кампании в последните две години, като освен това са обменяли помежду си търговски тайни.

Свързани компании:

Зърнени Храни България АД(ZHBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още