IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Готвят облекчения за бизнеса при издаването на разрешителни

Част от общините в страната въвеждат неправомерно регистрационни режими, оплакват се търговци

13:47 | 23.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Готвят облекчения за бизнеса при издаването на разрешителни

Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) подготвя отпадането на 11 лицензионни и регистрационни режима, каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров след днешното заседание на Съвета за икономически растеж, в което участие взеха и председателите на Българската стопанска камара (БСК) и Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Обсъжда се и силното ограничаване на още около 15 разрешителни режима. От страна на бизнеса е препоръчано да се насърчават не само идващите в България инвеститори, а и тези, които вече са се установили, а също така държавата да подкрепя не само големите фирми, а и развитието на малките. Това може да се направи с нови изменения в Закона на насърчаване на инвестициите.

От страна на БСК и БТПП беше подчертано, че част от общините в страната въвеждат неправомерно регистрационни режими, като например за откриването на търговски обекти за продажба на алкохол и др. По този начин не само че се затруднява бизнесът на местно ниво, а и се създават условия за корупция.

В тази връзка Петър Димитров съобщи, че министерството има намерение част от контрола по спазването на регистрационните режими да бъде прехвърлен към бизнеса.

Председателят на БСК Божидар Данев изрази становище, че във връзка с насърчаване на износа и съответно намаляване на дефицита по текущата сметка е необходимо да се насърчават инвестициите в областта на производството, а не на недвижимите имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още