IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Димитров пак подкани Кремиковци да инвестира, предстояли важни решения

Ако инвестициите не станат факт, държавата ще вземе мерки, включително и като влезе в правата си на собственик, каза министърът

13:29 | 23.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Димитров пак подкани Кремиковци да инвестира, предстояли важни решения

Металургичният комбинат Кремиковци има ключово значение за икономиката на страната, но до края на април дружеството трябва да вложи 120-140 млн. евро за изпълнение на екологичната си програма, каза пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

„Ако това не стане, държавата ще предприеме съответните мерки, включително и като влезе в правата си на собственик“, каза Димитров.

По думите му вероятно в близките дни „ще бъдат взети важни решения относно Кремиковци“.

Във връзка с журналистически въпроси Петър Димитров потвърди становището на Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ), че Топлофикация София трябва да се продаде като едно цяло, а не на парче, каквито мнения напоследък се изказват от Столична община.

Делът на държавата в лицето на МИЕ е 42%, припомни Димитров, като посочи, че дружеството има дълг към Булгаргаз, който към момента е около 130 млн. лв. Според министъра, ако се наложи, държавата ще продаде като цяло своя дял, като се прибавят и вземанията във връзка със задълженията на топлофикацията.

Относно износа на електроенергия за чужбина Димитров посочи, че конкретните решения се взимат от електроенергийния системен оператор, но по всяка вероятност ще има забрана на износа до края на януари, а, както е известно, заповедта на министъра за ограничаване или забрана на износа на ток важи до края на март.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още