IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 23 януари

07:54 | 23.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 23 януари

ЕК може да увеличи квотите на България за вредни емисии

в. Новинар

Европейската комисия (ЕК) може да предложи увеличение на квотите на България и Румъния на въглероден диоксид след 2013 г., стана ясно вчера. Причината за подобно предложение е у нас икономиката да се развива по-добре и да стане по-конкурентна. Ако това стане факт, родните и румънските предприятия ще могат да произвеждат парникови газове с 20% повече, отколкото им е разрешено в момента.

Вдигат цените на общинските жилища

в. Новинар

Цените за наем и продажба на общински жилища ще гонят нивото на пазарните. Това предвижда новата Наредба за сделки с общински имоти, която бюджетната комисия в Столична община разгледа вчера. Досега наемателите на общински имот плащаха средно 66 лв. на месец, с увеличението цената става 110 лв. С около шест пъти се вдига и продажната цена на общинските жилища. Досега тя е била 112 лв. на кв.м, сега става 800 лв.

3 млн. лв излиза връзката между спешна помощ и тел.112

в. Сега

Включването на спешна помощ към телефон 112 ще излезе 3 млн. лв. Това се разбира от информация за сключен договор между Министерството на здравеопазването и фирма "Теко" АД. Фирмата е избрана без конкурс, чрез покана за пряко договаряне. Според информационната система ДАКСИ тя се занимава с промишлено оборудване, плавателни съдове и въздухоплавателни средства. "Теко" обаче държи 25% от "Консорциум стар", която работи с издаване на стандартен софтуер. Интересно е, че останалите 75% от "Консорциум стар" поравно си раздпределят "Парафлоу комюникейшънс", "АКТ" и "Сиенсис". На "Парафлоу" МС възложи тези дни поръчка за доставка на комуникационно оборудване в Центъра за управление на Националната мрежа на държавната администрация.

3 месеца след учителската стачка: Съкращения вместо по-високи заплати

в. Дневник

Заплатата на учителите в повечето училища няма да достигне обещаните от правителството 650 лв. брутно възнаграждение в края на учебната година.За сметка на това ще има съкращения на преподаватели и помощен персонал, за да се закърпи бюджетът. Държавата няма да дофинансира средното образование, пари от републиканския бюджет ще има само за т.нар. защитени училища по настояване на ДПС. Това установиха директори на училища, кметове, синдикати и експерти, след като от началото на годината влязоха в сила делегираните бюджети и правителството определи издръжката за едно дете. За да оцелеят училищата, общините ще трябва да дофинансират системата или от септември да закрият най-губещите, може да се стигне и до фалити.

Търговци губят 1 млрд. долара от нереализиран износ на зърно

в. Дневник

Производителите и търговците са изгубили почти 1 млрд. долара от неосъществения износ на зърнени култури и слънчоглед през миналата година. Традиционно България изнася до 2 млн. тона от двете култури, но заради сушата и слабите добиви експортът през 2007 г. е почти символичен. Това съобщи за "Дневник" Иван Ангелов, председател на птичия борд в България и собственик на предприятия за преработка и търговия на олио, птичи продукти и зърно. Селското стопанство досега беше един от малкото отрасли с положително търговско салдо. Небивалата суша през миналото лято обаче нанесе големи поражения на отрасъла и това рефлектира върху търговията.

Заетостта на хотели и квартири в София е под 30%

в. Дневник

Средната официална заетост, която са декларирали всички туристически обекти в София - от петзвездните хотели до стаите за гости, е под 30%, показва статистиката на общинското предприятие "Туристическо обслужване". През миналата година постъпленията от туристически такси, която е 1 лв. за всяка реализирана нощувка, са близо 1.29 млн. лв. Това е с малко над 2 на сто повече от предходната година. Разпределени по общия брой на леглата, който са средно около 13 хил., излиза, че едно легло е било заето по около 100 дни в годината. Статистиката дава основание на представители на туристическия бранш да твърдят, че някои хотели укриват реалния брой на туристите, а така и доходите си.

Алтернативни оператори: Домашните клиенти да не чакат скоро конкурентен ADSL

в. Дневник

Ден след подписване на споразумението за достъп до интернет мрежата на БТК, или т.нар. битстрийм, алтернативни оператори заявиха, че условията на телекома не са изгодни за домашните клиенти и засега в този пазарен сегмент едва ли ще има конкуренция. Анализът на цените на едро за битстрийма и на домашния ADSL показва, че за алтернативните оператори няма място, защото маржът е много тънък, каза за "Дневник" представител на телекомите, пожелал анонимност. Договорената между БТК и конкурентите й печалба от 20% всъщност била осреднен процент на маржина при бизнес абонатите и частните клиенти.

Таксите "банкомат" еднакви в ЕС и у нас

в. Сега

От 2010 г. ще теглим спокойно евро и от банкомати в други страни от ЕС, защото таксите ще са като тези в България. Сега ползването на дебитните и кредитните карти в чужбина струва в пъти по-скъпо. Изравняването на таксите е предвидено в проекта SEPA (Eдинно европейско пространство за плащания). Съветът на финансовите министри на ЕС, в който участва и Пламен Орешарски, вчера разгледа напредъка по проекта. Идеята на СЕПА е от 2010 г. плащанията между Германия и България, Дания и Франция, Гърция и Финландия и т.н. да се таксуват не като международни, а като вътрешни транзакции. 

Решават за четвърти GSM

в. Стандарт

Дали у нас да има четвърти GSM оператор ще решава Комисията за регулиране на съобщенията. Регулаторът на телекомите откри в понеделник процедура по обществени консултации за използване на свободния радиочестотен спектър в обхват 900 MHz. Според комисията възможностите за използване на този ресурс са или предоставяне на четвърти лиценз за мобилен оператор, или разпределянето му между сега съществуващите три оператора за разширяване на техните мрежи. Интерес към 4-ия GSM лиценз вече обяви компанията на Красимир Стойчев "Макс Телеком".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още