IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БАИ: Над 5,3 млрд. евро са чуждестранните инвестиции у нас за 2007

Около 60 на сто от всички инвестиции през 2007 са в областта на туризма и недвижимите имоти

14:28 | 22.01.08 г.
Автор - снимка
Създател
БАИ: Над 5,3 млрд. евро са чуждестранните инвестиции у нас за 2007
Размерът на чуждестранните инвестиции у нас за 2007 г. по предварителни данни е над 5,3 млрд. евро, като се очаква окончателният резултат да възлиза на около 5,5 млрд. евро, заявиха от ръководството на Българската агенция за инвестиции (БАИ) на пресконференция днес.

Спрямо 2006 г. общият ръст на чуждите инвестиции у нас е над 20 на сто. От 1992 г. досега най-много инвестиции у нас (около 4 млрд. евро) е направила Австрия, следвана от Великобритания, Холандия, Гърция и Германия. За миналата година най-голям обем инвестиции у нас е направила Великобритания.

Около 60 на сто от всички инвестиции през 2007 са в областта на туризма и недвижимите имоти.

Изпълнителният директор на БАИ Стоян Сталев прогнозира, че и през тази година ще има не малък ръст на чуждите инвестиции у нас – поне 10 на сто. Той очаква и увеличение на инвестициите в недвижими имоти, но по-малко от отчетеното през 2007 г.

През 2007 агенцията е сертифицирала общо 62 инвестиционни проекта, 58 от които – първи клас. 32 от проектите са български или със смесено участие. Общите инвестиции на тези 62 проекта, които ще бъдат реализирани в период от 3 години, са в размер на близо 9,3 млрд. лв.

Стоян Сталев отбеляза, че от тази година ще се прилагат на практика измененията в Закона за насърчаване на инвестициите, според който БАИ вече няма да насърчава инвестиции, свързани с приватизационни и концесионни сделки, както и инвестиции в областта на туризма, недвижимите имоти, въгледобива, стоманодобива, корабостроенето и производството на синтетични влакна.

Агенцията ще насърчава инвестициите в производство на електроенергия от възобновяеми източници, както и дейности, свързани с компютърни технологии, научно-изследователска и развойна дейност, здравеопазване и др.

От кандидатите за сертифициране ще се изисква да докажат, че поне 80 на сто от бъдещите им приходи ще бъдат от основната дейност, и инвестицията ще се поддържа най-малко пет години от реализацията на дадения проект.

От тази година няма да има инвеститори от клас В, а само клас А и клас Б. В общия случай за инвеститори от клас А ще се считат тези с инвестиция над 35 млн. евро, а от клас Б – между 20 и 35 млн. евро. По-ниски са праговете при инвестиции във високотехнологични дейности или в общини с висока безработица.

Сертифицираните проекти клас А и Б ще бъдат насърчавани от БАИ чрез съкратени срокове за административно обслужване, чрез придобиване на право на собственост върху недвижими имоти частна държавна или частна общинска собственост без търг или конкурс, и др.

Отпада възможността за безвъзмездно предоставяне на земя. Само инвеститорите от клас А ще могат да ползват финансово подпомагане от агенцията за изграждане на техническа инфраструктура. Документите на фирмите кандидати за инвеститори клас А или Б ще се разглеждат от БАИ за период от 1 до 6 месеца, като окончателното решение взима министърът на икономиката и енергетиката.

На въпроси на Investor.bg Стоян Сталев посочи, че към момента има заявления от 8 фирми кандидати за издаване на сертификат за инвеститор клас А. Общо за 2008 г. БАИ може да подпомогне инвеститорите с до 20 млн. лв. За 2006 и 2007 г. тази сума е била около 14 млн. лв. годишно. Сталев допълни, че предвид ограничените средства на агенцията стремежът е, когато се финансира изграждането на инфраструктура за даден инвеститор от клас А по възможност тя да служи и на други фирми в района.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още